پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد در قالب يك طرح تحقيقاتي برنامهاي را براي كاهش مصرف نمك اجرا كردند.
ايسنا، مصرف بالاي نمك يكي از چالشهاي عمده بهداشت عمومي در جهان و از فاكتورهاي مؤثر در پرفشاري خون است. گزارش شده است مصرف بيشازحد نمك، ممكن است مسئول تقريباً نيمي از بار بيماريها باشد كه به فشارخون بالا نسبت داده ميشود و با بيماريهاي كليوي، افزايش خطر چاقي، پوكي استخوان، سنگ كليه و سرطان معده در ارتباط است.
با توجه به اهميت ميزان مصرف نمك در خانواده، پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد با انجام يك مطالعه، برنامهاي را براي كاهش مصرف نمك در زنان اجرا كردند.
در اين مطالعه مشخص شد كه اكثر زنان شركتكننده در اين پژوهش نمك بيش از حد مصرف ميكردند. آگاهي ضعيف (نداشتن اطلاع كافي از مقدار مجاز مصرف نمك در روز (يك قاشق چايخوري)، عدم آشنايي با نمك پنهان غذاها، ندانستن راهكارهاي كاهش مصرف نمك، ندانستن عوارض ناشي از مصرف نمك زياد و عملكرد نا مناسب (لذت بردن از غذاي شور، عدم استفاده از برچسب غذايي هنگام خريد، عدم حمايت خانواده از مادر هنگام پختن غذاي كم نمك و تمايل به خريد نانهاي سنتي و شور) بود.
در اين پژوهش با اجراي همزمان استراتژيهاي حمايتطلبي، آموزشهاي فردي و گروهي به زنان و تبليغاتي در كل جامعه جهت افزايش آگاهي و تغيير نگرش آنها و دسترسي بيشتر آنها به اطلاعات صحيح نسبت به كاهش تدريجي مصرف نمك و توصيه به استفاده از جايگزينهاي نمك در غذا و توجه به برچسبهاي غذايي هنگام خريد ماده غذايي، ميانگين مصرف نمك زنان از ۱۴.۵ گرم در روز به ۱۱.۹۵ گرم در روز رسيد. به طوريكه ۹.۶ درصد از آنها نمك دريافتي خود را به كمتر از ۱۰ گرم در روز كاهش دادند.
اين طرح، با افزايش آگاهي و عملكرد بهتر زنان و حمايت اطلاعاتي در اين خصوص، باعث كاهش نمك مصرفي آنها شد.
نتايج اين پروژه تحقيقاتي با عنوان «طراحي، اجرا و ارزشيابي برنامه كاهش مصرف نمك در زنان شهرك حميدياي شهر يزد مبتني بر مدل Communication for Behavioral Impact (COMBI)» در پايگاه نتايج پژوهشهاي سلامت كشور منتشر شده و سيد سعيد مظلومي محمود آباد مجري اصلي اين طرح تحقيقاتي بوده است.