خوزنا : تضعيف اجتماعي يا تخريب شخصيت
پنجشنبه، 23 دی 1400 - 09:31 کد خبر:126737
"تضعيف اجتماعي يا تخريب شخصيت"
انسان ها در جامعه به لحاظ فطري و ذاتي خلقيات متفاوتي دارند برخي منفعت طلب و برخي جاه طلب ، برخي حسادت ميورزند و برخي انتقام جو و عده اي اهل لابي رانت براي رسيدن به اهداف و برخي تمام صفات را در خود به همراه دارد ، معمولا رايج است چنين افرادي هيچگونه همزيستي مسالمت آميز در جامعه نخواهند داشت، در اصطلاح زيست شناسان در پي يك همزيستي انگلي ميباشند همه چيز بايد در خدمت و تامين منافع آنان باشد ، حال بايد تصور داشت اگر اينان شخصي را سد راه خويش ببينند كه در مقابل منافع آنان قد علم كرده باشد واكنش آنها در آن خصوص چه خواهد بود .؟
در جامعه شناسي با دو مقوله متفاوت روبرو هستيم از يكسو در نگاهي كلي با "تضعيف اجتماعي شخصيت فردي" و در آن سو و از نگاه خواص با يك "تخريب شخصيت" رو به رو هستيم ،
تضعيف اجتماعي ، مخالف كلمه حمايت اجتماعي است و زماني رخ ميدهد كه به لحاظ ساختاري دو رقيب در مقابل يكديگر قد علم نمايند حال فارغ از اينكه كدام يك حق است ديگري باطل كدام يك برحق است ديگري ناحق معمولا اشخاصي كه نگران از دست دادن جايگاه خويش هستند و واهمه دارند مقام خويش كه نه برا اساس تجربه و تخصص ، شايستگي بلكه بوسيله رانت بدست آورده اند از دست بدهند و اقدام به تضعيف اجتماعي مينمايند ، آنچه مشهود است در چنين فرايندي هر گاه شخصي در جهت منافع فردي خويش احساس خطر نمايد اقدام به تخريب شخصيت رقيب خويش مينمايد ، براي مثال در انتخابات بارها شاهد اينگونه رفتار از رقبا بوده ايم ، بر اين اساس حسادت فردي كينه و حقد ، نداشتن تخصص و تجربه و شايستگي باعث ميگردد جايگاه خويش را در خطر ديده و براي از ميان بردن رقبا يا مخالفين به ناشايست ترين كارها دست بزند و در جهت تضعيف شخصيت يك شخص با هدف از بين بردن شهرت و اعتبار فرد و از كار انداختن و به حاشيه بردن توانايي و پتانسيل رقيب به قصد خدشه دار نمودن نامحسوس اعتبار فرد اقدام نمايند ، غالباً در تضعيف اجتماعي با نقاب خيرخواهي يا دلسوزي نسبت به فرد ظاهرا ميشوند تا عمل تضعيف ، چهره اي موجه به خود گرفته و نتوان به آن انگ تهمت يا غيبت يا تخريب زد. حسادت يا رقابت ناسالم از انگيزههاي اقدام به تضعيف اجتماعي افراد است .
گاها و در اكثر مواقع اينگونه تصور ميشود كه تضعيف اجتماعي در تمام اركان هاي جامعه رخ ميدهد اما در سازمان هاي دولتي اين بليه بيشتر نمود پيدا ميكند حب جاه طلبي و به قدرت رسيدن در برخي افراد باعث ميگردد تا براي از ميان برداشتن موانع پيش رو اقدام به تخريب و ترور شخصيت افراد نمايند . جو سازي ، شايعه پردازي ، بولد نمودن حواشي، تلفيقي از اخبار و چيدمان در قالب شايعات و انتشار آنان از زبان ديگران ، به قصد ضعيف نمودن رقيب ، نمونه بارز تضعيف اجتماعي است اما در اين ميان تخريب شخصيت در يك رده بالاتر قرار گرفته و اين موضع با هدف از ميان برداشتن رقيب و حذف آن براي هميشه صورت ميپذيرد در اين خصوص چندين اخبار كذب و در كنار چند خبر صدق قرار ميدهند و طوري وانمود مينمايند كه تمام اخبار منتشر بر اساس سنديت و واقعيت منتشر شده و با هجمه گسترده از تريبون هاي مختلف با يك جريان سازي عمدي اقدام به تخريب مينمايند ،
حاصل فرايند اين بليه دو قطبي سازي است و كه در اكثر سازمان ها و ادارات مشاهده ميگردد . در نهايت نتيجه اين تخريب ها و تضعيف ها ايجاد دوقطبي سازي و ورود به حواشي و عقب ماندگي و واپسگرايي ميباشد در اين ميان چه فرد تضعيف كننده چه تضعيف شونده چه جامعه جملگي به يك شكل دچار خسارت ميشوند.
والعاقبه للمتقين الهم و اجعلنا من المتقين
"منصور فاضلي"
عضو شوراي عالي مركزي مجمع متخصصين خوزستان