با وجود آنكه بيشتر مردم خيار را در خانواده سبزيجات و صيفيجات جاي ميدهند، اين ماده غذايي نوعي ميوه بهشمار ميرود؛ ميوهاي بسيار مغذي و آبدار.
اين ميوه منبع خوبي براي تامين آب بدن است و از آنجا كه كالري، چربي، كلسترول و سديم كمي دارد، براي بدن بسيار مفيد است.
فوايد خيار چيست؟
به گزارش وريول هلث، مزاياي اين ميوه از آبرساني تا كاهش خطر ابتلا به برخي بيماريها و همچنين سلامت پوست را شامل ميشود.
آبرساني
خيار با داشتن ۹۶ درصد آب در آبرساني به بدن رقيب كاهو محسوب ميشود. بنابراين، منبع بسيار خوبي براي آبرساني است.
دريافت آب كافي براي سلامت شما حياتي است، چون آب:
- دماي بدن را تنظيم ميكند
- مفاصل را نرم نگه ميدارد
- از عفونت جلوگيري ميكند
- مواد مغذي را به سلولها ميرساند
- به حفظ عملكرد درست اندامها كمك ميكند
- به خواب بهتر كمك ميكند
- حافظه و خلقوخو را بهبود ميبخشد
سلامت استخوان
محتواي زياد ويتامين K در خيار اين ميوه را منبعي عالي براي سلامت استخوانها ميكند. مطالعات نشان ميدهد كه سطح پايين اين ويتامين در بدن با ميزان زياد شكستگي استخوان ارتباط دارد.
كاهش خطر سرطان
خيار حاوي پليفنولهايي به نام «ليگنان» است. پليفنول تركيبي گياهي است كه بهعنوان آنتياكسيدان عمل ميكند. اين تركيبات گياهي براي سلامت بدن مزيتهاي بسياري دارند از جمله در كاهش خطر برخي از سرطانها موثرند.
متخصصان دريافتهاند كه مصرف ليگنان در افراد يائسه مبتلا به سرطان پستان مرگومير ناشي از اين بيماري را در اين افراد كاهش چشمگيري ميدهد.
همچنين برخي مطالعات حاكي از آن است كه مصرف ليگنان با كاهش خطر ابتلا به سرطانهاي ديگري مانند سرطان مري، سرطان معده و سرطان روده بزرگ مرتبط است.
سلامت قلبي-عروقي
خيار حاوي فلاونوئيدها يا مواد مغذي گياهي است كه براي سلامت قلب مفيدند. متخصصان دريافتهاند كه فلاونوئيدها به دليل داشتن خواص زير، خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي را كاهش ميدهند:
- آنتيآتروژنيك (جلوگيري از تشكيل پلاك در عروق)
- ضد ترومبوز (جلوگيري از لخته شدن خون)
- آنتياكسيدان (جلوگيري از آسيب سلولي ناشي از راديكالهاي آزاد)
كنترل قند خون
طبق يافتههاي پزشكي، خيار داراي خاصيت آنتيهايپرگليسمي است، به اين معني كه ميزان گلوكز در خون را كاهش ميدهد. افراد مبتلا به ديابت در تنظيم انسولين و عملكرد قند خون مشكل دارند. خيار يكي از مكملهاي رژيم غذايي افراد مبتلا به ديابت است كه به تنظيم قند خون كمك ميكند.
ضد التهاب
خيار و پوست آن بهدليل خاصيت ضدالتهابي كه دارد، معمولا بهصورت موضعي روي پوست استفاده ميشود.
از برشهاي خيار براي كاهش پف چشم و تسكين آفتابسوختگي نيز استفاده ميشود، زيرا اين ميوه تحريك ناشي از آفتابسوختگي را آرام و پوست را خنك ميكند و موجب كاهش تورم ميشود.
ارزش غذايي خيار
به گزارش اينديپندنت، با وجود آنكه خيار عمدتا از آب تشكيل شده، اما مواد مغذي زيادي نيز دارد و البته كالري آن نيز بسيار كم است.
هر خيار حاوي ۴۵ كيلوكالري، ۲ گرم پروتئين، ۱۱ گرم كربوهيدرات، ۱.۵ گرم فيبر، ۴۸ ميليگرم كلسيم، ۳۹ ميليگرم منيزيم، ۷۲ ميليگرم فسفر، ۴۴۲ ميليگرم پتاسيم، ۸ ميليگرم ويتامين ث، ۴۹ ميكروگرم ويتامين K و ۵ گرم قند است.
چه كساني بايد از خوردن خيار پرهيز كنند؟
خوردن خيار فوايد بسياري دارد، اما برخيها ممكن است به دلايل مختلف نتوانند خيار بخورند:
- مشكلات گوارشي
مصرف خيار در برخي از افراد موجب حالت گازدار شدن معده يا سوءهاضمه ميشود. اگر سندرم روده تحريكپذير يا بيماري گوارشي ديگر داريد، در مصرف خيار احتياط كنيد.
- اختلال لخته شدن خون
اگر اختلال انعقاد خون داريد يا از داروهاي رقيقكننده خون استفاده ميكنيد در خوردن خيار زيادهروي نكنيد، زيرا غذاهاي سرشار از ويتامين K ممكن است با رقيقكنندههاي خون تداخل اثر داشته باشند.
- آلرژي
اگر تب يونجه يا رينيت آلرژيك داريد، ممكن است مستعد ابتلا به سندرم آلرژي دهاني بر اثر خوردن خيار باشيد. سندرم آلرژي دهاني نوعي حساسيت غذايي است كه با واكنش به خوردن برخي مواد غذايي مانند ميوهها و دانهها و سبزيجات ايجاد ميشود و اغلب با التهاب مخاط بيني همراه است.
به هر ترتيب، خواص اين ميوه سرشار از آب كم نيست. با خوردن روزانه خيار ميتوانيد به بدن آبرساني كنيد و همچنين برخي ويتامينهاي مورد نياز را به بدن برسانيد. اما در صورت احتمال بروز مشكلات گوارشي يا آلرژي و حساسيت غذايي بهتر است در مصرف خيار احتياط كنيد.
منبع: ايسنا