خوزنا : اراضي اطراف مخزن سد گتوند ترك خورد/ مجري سد: تكذيب مي كنيم
پنجشنبه، 1 اسفند 1392 - 17:29 کد خبر:33542
بلندترين سدخاكي كشور و آخرين سد احداث شده روي رودخانه كارون، پيش از زمان آبگيري هم با حاشيه هاي بسياري همراه بود. كارشناسان نسبت به تبعات اين سد كه گفته مي شود به درستي جانمايي نشده، هشدار داده اند

سه سال پس از آبگيري سد گتوند عليا، بخشي از اراضي اطراف مخزن ترك خورده اند اين در حالي است كه مجري سد گتوند اين موضوع را تكذيب مي كند.به گزارش خبرنگار مهر، سد گتوندعليا بلندترين سدخاكي كشور و آخرين سد احداث شده روي رودخانه كارون، پيش از زمان آبگيري هم با حاشيه هاي بسياري همراه بود. كارشناسان نسبت به تبعات اين سد كه گفته مي شود به درستي جانمايي نشده، هشدار داده اند. ويژگي خاص زمين منطقه، از جمله سازند نمكي «گچساران» كه درون مخزن سد قرار گرفته و فروچاله هاي متعدد مهم ترين چالش هاي سد گتوند عليا بوده است. آنگونه كه قمشي از اساتيد دانشگاه چمران تحقيق كرده با انحلال كوه هاي نمك اين سازند، اكنون حدود هفت ميليون تن نمك پشت سد گتوند ذخيره شده است.


حالا اما مشكل ديگري سربرآورده است. منابع محلي از وقوع ترك هايي در اطراف مخزن سد خبر داده اند. ترك هايي كه زمين شناسان آن را «ترك هاي كششي» مي نامند.

اين پديده در روزهاي اخير در منطقه عنبل به وقوع پيوسته اما گويا مقامات محلي از آن بي اطلاع هستند. بهانه آنها هم تغييرات مديريتي است و كمبود وقت براي سركشي و مسئولان سد نيز وقوع اين پديده را رد مي كنند.

كريم شيباني مجري سد گتوند عليا در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار كرد: به عنوان مجري سد اين مسائل را به شدت تكذيب مي كنم و اتفاق تازه اي در سد گتوند رخ نداده است. وي افزود: در زمان آبگيري سد، تحركاتي در «سازند گچساران» اتفاق افتاد كه بلافاصله ترميم شد.

شيباني با بيان اينكه اكنون وضعيت سد عادي است، بيان كرد: ذخيره نمك در مخزن سد كاهش نشان مي دهد به اين معني كه فعاليت سازند (انحلال نمك) كم شده و مسئله اي در اين خصوص نداريم.

به گفته وي، پديده هاي زمين شناسي موجود در اطراف مخزن فروچاله (sinkhole) هستند كه پيش از آبگيري هم وجود داشتند. فروچاله هاي موجود در مخزن سد نيز قبل از آبگيري با خاك پر شده اند.

هشدار جدي است

يك كارشناس علوم زمين اما اين تركها را يك هشدار جدي دانست.

او كه نخواست نامش فاش شود در اين باره گفت: هنوز از منطقه بازديد نكرده ام. ولي شنيده ها حاكي از به وجود آمدن ترك هايي در اطراف مخزن است. البته اظهار نظر دقيق درباره آنها نياز به بررسي هاي ميداني و تهيه نقشه منطقه دارد.

اين استاد دانشگاه با اشاره به گزارش منابع محلي افزود: اين تركها موسوم به «ترك هاي كششي» مي تواند دليلي بر زمين لغزش يا نشست زمين ناشي از انحلال لايه هاي زيرسطحي باشد.

وي اضافه كرد: اين پديده فروچاله نيست و به دليل ويژگي هاي اراضي منطقه اين اتفاق پيش بيني شده بود.

اين كارشناس گفت: با توجه به اينكه سد گتوند از نوع خاكي است، گسترده شدن ترك ها خطرهاي بيشتري دارد.

وي ابزارنگاري و اندازه گيري عمق ترك ها همچنين پايش مستمر منطقه را ضروري دانست و تاكيد كرد: با توجه به اينكه اين پديده در نزديكي تفرجگاه مردم محلي اتفاق افتاده بايد از عبور و مرور خودروها در آن محل ممانعت به عمل آيد زيرا هر گونه فشار و افزايش وزن مي تواند باعث عميق تر شدن ترك ها شود.

اين در حالي است كه حسن روحاني رئيس جمهور در سفر استاني خود به خوزستان با بيان اينكه به مردم در مورد سد گتوند دولت گزارش دقيقي ارائه خواهد داد، گفت: سد گتوند از ابتداي دولت مايه نگراني بود در دولت جديد با وزير نيرو در اين زمينه صحبت شده و به اين نتيجه رسيده ايم كه اين سد مشكل دارد.

حسن روحاني افزود: مردم به حق مي گويند اين سد مشكل دارد. سدي كه مي بايست براي مردم مايه اميد باشد متاسفانه براي استان عامل نگراني شده است.

وي گفت: دستور بررسي دقيق مسئله اين سد را مي دهم تا گزارش دقيقي از آن تهيه و به مردم ارائه شود تا همگي در جريان كل كار قرار گيرند و از سوي ديگر تلاش مي كنيم راه حلهاي موجود و ممكن را بيابيم تا نگراني مردم دراين زمينه برطرف شود.