خوزنا : آيين صبحانه دادن در اولين روز عيد فطر ميان مردم خوزستان
شنبه، 4 مرداد 1393 - 16:15 کد خبر:34678
خانوادههاي خوزستاني بيش از ساير استانها با رسومي خاص اولين روز ماه شوال را جشن ميگيرند، بعضي از خانوادهها با دادن صبحانه مختصر نزديكان خود را به دور هم جمع ميكنند.
به گزارش خبرگزاري فارس از اهواز، به روزهاي عيد كه نزديك ميشويم، براي مردم خوزستان بوي قهوه عربي، بخور، چايي و زعفران دم كرده، ديد و بازديدهاي فاميل، همسايه و نشاط كودكان براي گرفتن عيدي تداعي ميشود.
سالهاي قبل را كه مرور ميكنيم اين تجسمهاي شيرين، پررنگتر و وسيعتر از حال و هواي امروزمان بود.
كوچكترها در ولع عيدي و بزرگترها به شوق ديدار نزديكان خود با لبخندي به انتظار اعلام رؤيت هلال ماه شوال ميشدند.
همه چيز آميخته از اصالت و دلباختگي به فرهنگ و رسوم بود، از لباسهاي محلي عربي مردان تا هنرمندي بانوان خانه در تهيه كلوچههاي محلي و آراستن سفره عيد ...
با اين وجود هنوز هم اين عيد در شهر ما طراوت و تازگي خود را نگه داشته است، هر چند كم سوتر از قبل، ولي باز دغدغههاي زندگي شهري مردم را از اجراي عادتها و رسوم خود در اين عيد باز نداشته است.
مردم استان خوزستان با نزديك شدن به آخرين روزهاي ماه رمضان خود را براي استقبال از عيد فطر آماده ميكنند خانوادههاي خوزستاني بيش از ساير استانها در اين عيد تدارك و نيز با رسومي خاص اولين روز ماه شوال را جشن ميگيرند.
در شهرهاي سوسنگرد، بستان، حميديه و اهواز بعضي از خانوادهها رسم بر آن دارند كه با دادن صبحانه مختصر نزديكان خود را به دور هم جمع كنند و احيانا در صورت وجود كدورتها صلح و آشتي را ميان آنها برقرار سازند.
اين رسم پسنديده ميان مردم عرب خوزستان از ديرباز موجود بوده و تاكنون نيز ميان برخي قبايل اجرا ميشود و اقوام بعد از اداي نماز عيد سعيد فطر براي صرف صبحانه معمولا در خانه بزرگ خانواده جمع ميشوند.
نوع صبحانهاي كه براي پذيرايي از مهمانها تهيه ميكنند نيز در ميان شهرهاي مختلف يكسان نيست و با توجه به محصولات توليدي در آن شهر نوع صبحانه تقديمي متفاوت است.
شهرهاي سوسنگرد، بستان، حميديه معمولاً در صبحانه برنج به همراه ماست و روغن محلي(فرگاعه) تهيه ميشود. چرا كه توليد روغن محلي و ماست در اين شهر متداول است.
در قسمتي از اهواز (كوت عبدالله) مردم رسم بر دادن شير، لقمه نان و پنير يا كلوچههاي خانگي دارند.
در عيد فطر حضور و تاثير بانوان بيش از پيش نمايان ميشود. بانوان عرب درخانه تكاني، آراستن سفره عيد و تهيه صبحانه اولين روز بعد از ماه رمضان براي با شكوه جلوه دادن پذيرايي خود حساسيت بسيار بالايي دارند.
آنها در رسم صبحانه دادن، ماست و روغن محلي را براي سنتي بودن هر چه بيشتر اين رسم قبل از صبح روز عيد تدارك ميبينند.
معمولاً در تهيه روغن محلي (فرگاعه) از وسيلهاي به نام (شكوه) استفاده ميشود، به اين صورت كه شير را در «شكوه» قرار ميدهند و تا مدت مشخصي تكان ميدهند و در آخر روغن و دوغ محلي را از آن ميگيرند.
------------------------------
گزارش از آمنه سواري