صداي «محمد بحراني» را بيشتر مخاطبان با شخصيت عروسكي ببعي در مجموعه كلاه قرمزي ميشناسند. گوسفند بهروزي كه انگليسي صحبت ميكند و گاهي آوازخواندنهايش موجب حيرت مخاطب ميشود.
اين صداپيشه كه البته خاطرات جالب و جذاب آقوي همساده را هم روايت ميكند، اين شبها به جمع «خندوانهايها» پيوسته و صداپيشگي عروسك بنفشي به نام «جناب خان» را برعهده دارد.
هرچند جنابخان به تازگي به جمع خندوانههايي پيوسته اما آن قدر شخصيتش به اصطلاح گرفته كه به سرعت به جزئي جدايي ناپذير از اين مجموعه تبديل شده و مخاطبان بسياري به خاطر او اين برنامه را ميبينند. همين موفقيت جديد موضوع گفتوگوي ما با «محمد بحراني» است:
گفت و گو با «محمد بحراني» صداپيشه نقش «جناب خان» در برنامه خندوانه
آقاي بحراني شخصيت «جناب خان» چطور شكل گرفت؟
جناب خان يكي از عروسكهاي سريال زنده عروسكي «كوچه مرواريد» بود كه يك سال و نيم سال پيش كليد خورد و تا الان هم در شبكه نمايش خانگي توزيع ميشود. آنجا قبل از اينكه همه عروسكها و بازيگران جلوي دوربين برويم، ابتدا اتاق فكري را طراحي كرديم كه در آن افرادي چون: امير سلطان احمدي، محمد نادري، سعيد سالارزهي، نيوشا صدر و من و عده اي ديگر حضور داشتيم. همانجا در مورد اينكه هر عروسكي چه ويژگي داشته باشد صحبت كرده و به يكسري خصوصيت درباره هر عروسكي رسيديم.
همان جا جنوبي بودن كاراكتر جناب خان هم طراحي شد؟
-بله. همان زمان من به عنوان يكي از اعضاي اتاق فكر سريال «كوچه مرواريد» به گروه پيشنهادهايي درباره جناب خان دادم كه يكي از آنها جنوبي بودن اين عروسك بود. از قبلترها ميدانستم كه افراد جنوبي آدمهاي با صفايي هستند و همه كارهايشان با ريتم است و به همين خاطر دوست داشتم تا اين كاراكتر را به آن خطه ببرم.
اسمش چطور انتخاب شد؟
-فكر ميكنم نام جناب خان را محمد نادري براي اين عروسك گذاشت.
چه شد كه جناب خان سر از خندوانه درآورد؟
در كار قبلي، رامبد جوان نقش يك كافه دار را بازي ميكند. من و رامبد از قبل همديگر را ميشناختيم و به خوبي با خلق و خوي هم آشنا بوديم. همان روزها شوخيهاي بين جناب خان و رامبد خيلي مورد توجه بچههاي پشت صحنه و البته مخاطبان قرار گرفته بود، به همين خاطر هم بعد از مدتي من و رامبد جوان به اين نكته رسيديم كه اين عروسك ميتواند به برنامه خندوانه هم بيايد، طبيعتا هر چه ميگذرد جزئيات بيشتري براي اين شخصيت دستمان ميآيد.
خودتان هم جنوبي هستيد؟
خير. شايد بهتر باشد بگويم از كودكي حتي پدر و مادرم به من ميگفتند كه انگار تو جنوبي هستي در حالي كه تا به حال هيچوقت مدت زيادي در جنوب نبودم. اين موضوع برميگردد به كودكي و همبازيها و هم محليهايمان در شيراز. من اصالتا شيرازي هستم و يادم است از كودكي به اين خاطر كه اغلب افرادي كه در محلمان زندگي ميكردند خوزستاني و بوشهري بودند، بالطبع من هم با فرهنگ آنها بزرگ شدم.
دوست دارم همين جا از دو دوست عزيزم بهنام ارشدي نژاد و پويان محمودي يادي كنم كه از دوستان بسيار صميمي و جنوبيم در دوران كودكي بودند.
شعر و ريتمها هم به واسطه همين علاقه شما به جنوب خوب از كار درآمد؟
يادم هست در همان دوران كه ۴ سالم بود با بهنام روي قابلمه و دبه و … ساز ميزديم و هم ميخوانديم و جالبتر برايم اين بود كه همه آنها را روي كاستهايي كه هنوز هم آنها را دارم، ضبط ميكرديم. من نوازنده نيستم، اما گهگاهي براي دل خودم ساز كوبهاي مينوازم.
در خندوانه هم نوازندگي ميكنيد؟
در خندوانه هم در برخي موارد كه در خلال آواز خواندن جناب خان نياز به ساز هست، نوازندگي را خودم به عهده دارم و همان سازهاي جنوبي ضرب و تمپو را مينوازم. تعداد زيادي از موسيقيهايي كه در خندوانه اجرا ميكنم از همان دوران كودكيم وام گرفته و بخشي از آنها هم برميگردد به سرچ كردنهاي خودم در اينترنت و همنشيني و همصحبتي با دوستانم در دانشگاه و خوابگاه و آشنا شدن با موسيقيهاي محلي جديد.
اما چيزي كه مخاطب از جناب خان در خندوانه ميبيند بسيار پختهتر و گيراتر از نقش اين عروسك در كوچه مرواريد است.
-حضور شخصيت جناب خان در آن سريال با حضورش در برنامه خندوانه كاملا متفاوت است، آنهم از نظر رده سني بين مخاطبان خندوانه و كوچه مرواريد. معتقدم آنجا جنسي از طنز جواب ميداد و اينجا جنس ديگري از طنز جواب ميدهد و قطعا جناب خان نميتوانست در هر دوي اين آثار شبيه به هم ظاهر شود. دامنه استفاده از شوخيها در خندوانه گستردهتر است.
پيشتر گفتهايد كه تمام آنچه در خندوانه روي ميدهد، بداهه است، چطور اين اتفاق با حضور تماشاچيها روي ميدهد؟
بله. كاملا درست است. براي حضور مقابل دوربين خندوانه متني در دست نداريم و اغلب اوقات همه چيز به صورت بداهه پيش ميرود. اين موضوع از همان ابتدا در برنامه لحاظ شد چراكه قرار بود جناب خان به عنوان استندآپ كمدين در اين برنامه باشد و از آنجايي كه در خندوانه استندآپ كمدينها خودشان سوژه را با خود ميآورند، خان هم از اين قاعده مستثني نبود. هيچ متني براي جناب خان در خندوانه نداريم و اتفاقات با بداهه صورت ميگيرد.
تكيه كلامهاي جناب خان هم از پيش طراحي شده بود يا آنها هم بداهه هستند؟
همه اين تكه كلامها در بداهههايمان شكل گرفته و هيچ چيز از پيش تعيين شدهاي نداشتيم كه بعدها به تكه كلام بدل شود. برخي الفاظ را خيلي بداهه گفتم كه جواب خوبي را از سمت مخاطبان دريافت كرديم و در ادامه هم آنها را در جاي مناسب به كار برديم.
يعني هيچ كدام از شوخيها قبل از برنامه با آقاي جوان هماهنگ نميشود؟
اكثر مواقع او را در جريان قرار ميدهيم و برخي اوقات هم نه. گاهي اوقات كه ميخواهيم رامبد نسبت به موضوعي عكس العمل آني و لحظهاي داشته باشد او را در جريان آن موضوع خاص قرار نميدهيم.
روزي كه جناب خان به خندوانه آمد، پيش بيني اين موفقيت را براي اين عروسك داشتيد؟
طبيعتا عروسك گردان و صداپيشه زماني كه به چارچوب يك عروسك مسلط ميشوند، بداهه گويي هم به زنده بودن عروسك و آنچه مخاطب ميبيند كمك دوچنداني ميكند. در مورد خودم نميگويم، اما در كل كسي كه اين كار را انجام ميدهد بايد اندازههاي طنز را به خوبي بشناسد و بداهه را آنقدر طول ندهد كه طنزش خراب شود و من خيلي از اين قواعد را مديون تمرينهاي كلاه قرمزي و ايرج طهماسب هستم.
به نظر ميرسد شخصيت جناب خان تا حدي موفق عمل كرده كه سازندگان از ترس كمرنگ شدن آقاي جوان، حضور جناب خان را محدود كردهاند.
-اصلا چنين منظوري در ميان نبوده است و از همان ابتدا هم قرار بر اين بود تا جناب خان دو يا سه روز در هفته در خندوانه حضور داشته باشد. بخش ديگري از اين مسئله به اين برميگردد كه من غير از خندوانه مشغول كارهاي ديگري چون بازيگري هستم و بايد براي حضورم در خندوانه برنامهريزي داشته باشم كه به ساير كارهايم لطمه نخورد. بايد بگويم خندوانه از جمله برنامههايي است كه پشت صحنه بسيار سالمي دارد و رامبد جوان هم با اينكه هم در جلوي دوربين و هم در پشت صحنه فعاليت دارد، اما از هيچكدام از آنها به خاطر ديگري نميزند و با اخلاق خوبي كه دارد همه آنها را مديريت ميكند.
چرا حضور اين عروسك در برنامه هرشبي نميشود؟
ما در اتاق فكري كه داريم، اصلا دوست نداريم كه جناب خان به صورت هر شبي در برنامه باشد و معتقديم هفتهاي دو يا نهايتا سه شب براي حضور اين شخصيت در خندوانه كافي است.
بازتابها درباره عروسك جنابخان چطور بوده است؟
تا الان استقبال مردمي از شخصيت جناب خان خيلي خوب بوده است و شايد رامبد جوان هم مثل من حتي توقع اينهمه ري اكشن مثبت را از جانب مردم نداشتيم. قطعا اگر موفقيتي دراين باره داشتم، مديون لطف خداوند هستم. در ادامه جادوي موسيقي جنوب و حال و هواي مردم آن خطه از كشورم نيز در اينباره تاثير به سزايي داشتند و از همين جا ميخواهم از اين عزيزان تشكر كنم. در اين مدت بسياري از مردم را ديدم كه از موسيقي جنوبي خوششان آمده است.
كدام يك از عروسكهايي كه صداپيشگي آنها را برعهده داشتهايد، بيشتر دوست داريد؟
هر كدام از عروسكهايي كه به جاي آنها صحبت كردم، برايم ارزشمند بودهاند و همهشان را بسيار دوست داشتم. از ببعي گرفته تا آقوي همساده و جناب خان و استاد همه چي دون و … شايد هم اين موضوع به اين خاطر باشد كه زماني كه سر كاري حاضر ميشوم تمام توانم را براي آن كار ميگذارم چراكه نتيجه كار برايم بسيار مهم است و واقعا كم نميگذارم.
عروسك جناب خان تا چه زمان در برنامه خندوانه حضور خواهد داشت؟
درباره اينكه جناب خان تا چه زماني در برنامه خندوانه حضور دارد نميدانم، اما دوست دارم تا زماني كه در اين برنامه هست، خوب باشد و اگر قرار است به تكرار بيفتد به طور قطع نبودنش بهتر از بودنش خواهد بود. اگر جناب خان لحظاتي در خنداندن مخاطب موفق بوده بخش زيادي از آن به زحمات عروسك گردانها آقايان مهدي برقعي و حامد ذبيحي بر ميگردد كه حسابي از آنها تشكر ميكنم.
منبع / فـارس