خوزنا : زمان مناسب براي حجامت چه وقتي است؟
شنبه، 26 اسفند 1396 - 22:18 کد خبر:76363
يك متخصص طب سنتي گفت: تدابير تغذيهاي پيش از حجامت بسته به شرايط بيمار متفاوت است.
«ناصر صابري» در گفتوگو با خبرنگار ايسنا، با اشاره به اينكه فصول مناسب براي انجام حجامت بهترتيب عبارتند از: بهار، پاييز، تابستان و زمستان، گفت: بهترين ماه فروردين است و در ديماه به هيچ عنوان براي حجامت توصيه نميشود بخصوص از ۲۳ آذر تا ۲۳ دي مگر در شرايطي كه نياز به درمان باشد و البته بهترين زمان براي حجامت در هفتم حزيران كه مصادف با سيام خرداد است توصيه شده است.
وي ادامه داد: اول و آخر ماه قمري براي حجامت مناسب نيست، چون اخلاط در بدن ساكن هستند و ميل به عمق دارند. در زمان غلبه نور ماه (۱۲ تا ۱۵ ماه قمري) نيز حجامت مناسب نيست، چون اخلاط لطيف و صالح بيشتر ميل به سطح دارند، اما از زماني كه ماه شروع به نقصان ميگذارد يعني ۱۶ تا ۱۹ ماه قمري بهترين زمان براي انجام حجامت است. چون در اين زمان اخلاطي كه در نيمه ماه به سطح آمده بودند اخلاط رقيق آن به عمق بازگشته و اخلاط غليظتر در سطح باقي ميمانند و با حجامت در اين زمان اخلاط غليظ بيشتري خارج ميشود. در سهشنبههاي آخر ماه قمري و جمعهها نيز حجامت توصيه نميشود.
اين متخصص طب سنتي افزود: حجامت بهتر است در ساعاتي از روز كه هوا معتدل است، مانند ابتداي روز انجام گيرد و در ساعات بسيار گرم روز و ساعات سرد شب نبايد اين كار انجام شود لذا ساعت دوم روز در فصل گرما و ساعت سوم و چهارم در فصل سرما بهترين ساعات انجام حجامت هستند. بهترين ساعت حجامت در روز زماني است كه گرما به سمت سردي برود؛ چرا كه حرارت باعث به اصطلاح ذوب خون ميشود و خروج آن را آسان ميكند، اما نبايد در حرارت خيلي شديد انجام گيرد. همچنين اگر حجامت در ظهر انجام شود بهعللي كه بعد اشاره خواهم كرد مضر براي بدن است. همچنين اگر در ظهر انجام شود، چون فرد قبل يا بعد از آن غذا (ناهار) ميل ميكند در هر دو حالت مضر است.
وي افزود: ظهر اخلاط لطيف و صالح بيشتر از خلط غليظ و فاسد به سطح ميآيند و حجامت در اين هنگام باعث خروج خلط لطيف صالح ميشود و اخلاط فاسد در بدن باقي ميمانند. در ضمن روزهاي ابري و طوفاني، روزهاي مناسبي براي حجامت نيستند.
صابري در پاسخ به اينكه منظور از ساعات اول، دوم و سوم چيست؟ خاطرنشان كرد: ساعتها را از طلوع آفتاب حساب ميكنند. بهعنوان مثال ساعت اول يعني ۳.۵ ساعت و ساعت دوم ۵ ساعت و ساعت سوم ۷.۵ ساعت پس از طلوع آفتاب است.
وي تصريح كرد: علت تأكيد بر انجام حجامت در اين ايام تأثير جاذبه ماه بر بدن انسان است. اگرچه تأثير چگونگي وضعيت ماه و زمين بر آب درياها، گياهان و جانوران پيش از اين اثبات شده، اما درباره اثر جاذبه ماه بر انسان غفلت شده است. در واقع در ايامي كه حجامت در آنها توصيه شده تأثير ماه بر خون انسان طوري است كه تركيبات و اخلاط فاسد خون در بالاترين سطح يعني نزديك به پوست قرار ميگيرد. به همين دليل با چند خراش سطحي سموم بدن به اين روش دفع ميشود. در فصول بهار و پاييز كه طول شب و روز يكسان است و بدن تحت تأثير دو جاذبه خورشيد و ماه قرار دارد، جاذبه هم در بالاترين حد خود قرار دارد پس بيشترين تركيبات سبك از خون دفع ميشود. البته اشاره كنم زماني كه قمر در عقرب است حجامت انجام نشود، چون موجب بيماري ميشود.
اين متخصص افزود: تدابير تغذيهاي پيش از حجامت بسته به شرايط بيمار متفاوت است، كساني كه بهعلت غلظت خون حجامت ميكنند بايد پيش و پس از زمان حجامت از خوردن غذاهايي كه خون را غليظ ميكنند مانند گوشت گاو و گوساله، ماهي شور، كالباس، سوسيس، همبرگر، پيتزا، تخممرغ و غذاهاي خميري مانند نان فطير، نان ساندويچي، سوپها و آشهاي غليظ پر رشته، بادمجان، عدس و كلم پرهيز كنند. حتي تاكيد ميشود پيش از حجامت از حمام طولاني خودداري كنند.
وي در خصوص شمار حجامت و حجم خون خارج شده و افرادي كه مجاز به اينكار هستند، خاطرنشان كرد: انجام حجامت به دفعات زياد يا خونگيري زياد در طي حجامت سبب ايجاد كمخوني و ضعف كبد خواهد شد، از اينرو اگر تعداد، عمق، طول و زاويه خراشها اصولي باشد مقدار خوني كه خارج ميشود بين حداقل ۲۰ تا حداكثر ۸۰ ميليليتر خواهد بود و گرفتن خون زياد كه متأسفانه توسط برخي غيرپزشك انجام ميشود نه تنها اخلاط فاسد دفع نميشود بلكه فرد دچار ضعف در قلب و كبد شده و آثار خراشها نيز بهصورت اسكار بد شكل باقي خواهد ماند.