خوزنا : ۴۰۰ بيماري ژنتيكي در ايران قابل تشخيص است
یکشنبه، 23 اردیبهشت 1397 - 10:49 کد خبر:77673

خبرگزاري فارس:رئيس انجمن ژنتيك ايران با اشاره به اينكه ۴۰۰ بيماري ژنتيكي در ايران قابل تشخيص است گفت: با ارائه خدمات مشاوره ژنتيك مي‌توان ۵۰ درصد بيماري‌هاي ژنتيكي را شناسايي و از بروز آن پيشگيري كرد.
محمود تولايي در حاشيه سومين كنگره بين‌المللي و پانزدهمين كنگره ملي ژنتيك ايران، اظهار داشت: تا 10 سال آينده پزشكي مولكولي جاي پزشكي متداول در جهان را خواهد گرفت و از طريق آن مي‌توانيم قبل از ظهور و بيماري،‌استعداد فرد را در مبتلا شدن شناسايي و اصلاح اشكالات جهت پيشگيري را انجام دهيم.

وي افزود: ژنتيك با آگاهي ما از ژنوم انساني زمينه‌ساز توسعه روش‌هاي تشخيصي در حوزه سلامت است و امروزه 400 بيماري ژنتيكي قابل تشخيص بوده و مي‌توان اقدامات پيشگيرانه لازم را انجام داد.

رئيس انجمن ژنتيك ايران ادامه داد: بخشي از اين تحليل‌ها جهت تشخيص بيماري در ايران انجام مي‌گيرد و در برخي از افراد از طريق ارسال نمونه به خارج از كشور پاسخ را دريافت مي‌كنيم.

تولايي بيان داشت: گام اساسي ما در حوزه ژنتيك ارائه خدمات ي بوده كه در حوزه ژنتيك در كشورهاي توسعه يافته هم ارائه مي‌شود ولي اين مساله نياز به عزم جدي و توجه مسئولين جهت تجهيز مراكز پيشرو در حوزه ژنتيك دارد.

رئيس انجمن ژنتيك ايران با بيان اينكه استفاده از برخي كيت‌هاي آزمايشگاهي به دليل تحريم‌ها دچار مشكل شده كه مهندسين جوان كشورمان در حال توليد آن بوده و ما نسبت به اين مساله بسيار خوش‌بين هستيم و اميدواريم با ظرفيت‌هاي كشورمان بتوانيم موانعي كه دست و پاي پژوهش را بسته است از سر راه برداريم.

وي عنوان كرد: در حال حاضر در تهران و استان‌هاي بزرگ ايران مراكز پيشرفته تشخيصي داريم و در حوزه گياهي هم ظرفيت‌هاي بسياري وجود دارد و درواقع معادل كل اروپا ذخاير ژنتيكي در حوزه گياهي داريم كه سرمايه عظيمي براي كشور ما به شمار مي‌رود.

رئيس انجمن ژنتيك ايران گفت: كوير لوت يك دهم مساحت كشور را تشكيل داده و سه استان هرمزگان، بوشهر و سيستان بلوچستان منابع عظيم درماني در درياي عمان و خليج فارس را دارا هستند.

وي گفت: به دليل خشكي زمين و شوري آب اين منطقه با مشكلات كشاورزي مواجه بوده كه با مهندسي ژنتيك و انتقال ژن مقاومت به شوري در گياهان مي‌توان اين مشكلات را رفع كرد.

تولايي گفت: ژن درماني ماحصل 15 سال فعاليت جدي در جهان بوده كه نيازمند طي كردن مسيرهاي مختلف جهت محقق شدن است و 8 ماه پيش اولين مورد ژن‌درماني در دنيا مجوز گرفت كه اميدواريم شاهد شكوفايي اين علم در ايران باشيم كه خوشبختانه ظرفيت‌هاي علمي آن در ايران فراهم است.

وي از راه‌اندازي سامانه ژنتيكي افراد مفقودالاثر خبر داد و گفت: با استفاده از راهكارهاي ژنتيكي اين افراد قطعات آنها شناسايي شده و پس از تطابق با ژن خانواده‌هايشان به آنها اعلام مي‌شود.

رئيس انجمن ژنتيك ايران درمورد ژنتيك قانوني، گفت: بعد از پايان جنگ به دليل بر جاي ماندن مفقودين و موضوع شهداي گمنام اين حوزه بسيار كمك بوده و در سطح منطقه نيز خدماتي در اين زمينه ارائه مي‌دهيم.

تولايي گفت: با استفاده از مساله ژنتيك مي‌توان امروزه از تولد فرزندان دچار نقص ژنتيكي پيشگيري كرد كه وزارت بهداشت و بهزيستي در اين زمينه اهتمام جدي داشتند.

وي خاطرنشان كرد: 40 درصد بيماري‌هاي ژنتيكي در ايران توارثي بوده و از پدر و مادر منتقل مي‌شود كه با افزايش خدمات مشاوره ژنتيك به جوانان در آستانه ازدواج و فرزنددار شدن مي‌توان بروز 50 درصد بيماري‌هاي ژنتيكي را متوقف كرد.