خوزنا : توصيه‌هاي غذايي در زمان مصرف آنتي‌بيوتيك‌
سه شنبه، 19 تیر 1397 - 07:20 کد خبر:78868

خبرگزاري ايسنا:آنتي بيوتيك‌ها داروهايي هستند كه براي مقابله با باكتري‌ها تجويز مي‌شوند اما اغلب مصرف آنها مخصوصا اگر خودسرانه و بدون تجويز پزشك باشد با عوارض جانبي روي دستگاه گوارش همراه است.

 حالت تهوع، اسهال، نفخ، سوء هاضمه، درد شكم و از دست دادن اشتها از جمله عوارض جانبي آنتي‌بيوتيك‌ها به حساب مي‌آيند. اين عوارض اگرچه   آزاردهنده هستند اما موقتي بوده و معمولا پس از قطع مصرف دارو برطرف مي‌شوند.

انتخاب و مصرف مواد غذايي مناسب مي‌تواند تا حدودي در رفع اين عوارض جانبي و همچنين تسريع و روند درمان كمك كننده باشد.

در روده هر فرد تريليون‌ها باكتري و ميكروارگانيسم‌هاي ديگر وجود دارد. مصرف آنتي‌بيوتيك‌ها به منظور مقابله با باكتري‌ها مي‌تواند توازن باكتري‌ها در ميكروبيوم روده را بر هم بزند.

ميكروبيوم روده عملكرد سيستم گوارشي را حفظ كرده و به سيستم ايمني كمك مي‌كند تا در برابر عفونت ويروسي قدرت دفاعي داشته باشد.

زمانيكه آنتي بيوتيك‌ها توازن باكتري‌ها را بر هم بزنند فرد با عوارض جانبي از قبيل حالت تهوع يا اسهال روبرو مي‌شود. مصرف پروبيوتيك‌ها و پريبيوتيك‌ها در حين مصرف آنتي بيوتيك‌ها و پس از آن به حفظ تعادل باكتري در روده كمك مي‌كند.

پروبيوتيك‌ها و پريبيوتيك‌ها: پروبيوتيك‌ها ميكروارگانيسم‌هاي زنده‌اي هستند كه معمولا باكتري سالم شناخته مي‌شوند. اين تركيب‌ها برخي از عوارض جانبي آنتي بيوتيك‌ها از قبيل نفخ و اسهال را كاهش مي‌دهند. پريبيوتيك‌ها نيز منابع غذايي براي باكتري‌هاي مفيد روده هستند. تغذيه باكتري‌هاي مفيد قبل و بعد از مصرف آنتي بيوتيك‌ها به توازن باكتري‌هاي روده كمك مي‌كند. پياز، سير و موز نيز از جمله خوراكي‌هاي حاوي مقدار كمي پريبيوتيك هستند.

خوراكي‌هاي تخمير شده: اين خوراكي‌ها منبع خوبي از باكتري‌هاي مفيد به حساب مي‌آيند. تمامي خوراكي‌هاي تخمير شده داراي ميكروارگانيسم هستند اما گرما و فرآيند تصفيه مي‌تواند باكتري‌هاي مفيد را از بين ببرد.

ويتامين K: آنتي بيوتيك‌ها با تمامي انواع باكتري‌ها حتي مواردي كه به بدن كمك مي‌كنند مقابله مي‌كنند. برخي از باكتري‌ها ويتامين K توليد كرده كه بدن براي لخته شدن خون به آن نياز دارد. افراد براي كاهش اثر آنتي بيوتيك‌ها روي سطح ويتامين K مي‌توانند از مواد خوراكي چون كلم، اسفناج و سبزي جعفري مصرف كنند.

فيبر: فيبر توليد باكتري‌هاي مفيد روده را تحريك مي‌كند. همچنين افراد بايد از مصرف خوراكي‌هاي سرشار از فيبر در حين مصرف آنتي بيوتيك‌ها خودداري كنند زيرا ممكن است بر چگونگي جذب دارو تاثير بگذارد.

به گزارش مديكال نيوز تودي، همچنين برخي از مواد خوراكي در تاثيرگذاري آنتي بيوتيك‌ها اختلال ايجاد مي‌كنند كه از آن جمله مي‌توان به گريپ فروت و آب اين ميوه و نيز مواد الكلي اشاره كرد.