خوزنا : سد گتوند بلاي جان كشاورزي در خوزستان
پنجشنبه، 4 مرداد 1397 - 11:54 کد خبر:79137
سد گتوند از زمان احداث تا بهره برداري مورد انتقاد متخصصان بسياري بوده و آسيب هاي جدي نيز به كشاورزي استان خوزستان وارد كرده است.
بنا به اعلام كارشناسان طراحي و مهندسي ساخت سد گتوند از ابتدا اشتباه بوده و اين سد آسيب هاي متعددي به كشاورزي خوزستان وارد كرده است.
سد گتوند نه تنها باعث آوارگي بسياري از كشاورزان بومي شده و آنها را از اراضي خود دور كرده بلكه ره آورد ديگري تحت عنوان افزايش شوري آب هم داشته است.
راه هاي علاج بخشي بسياري براي سد گتوند مطرح شده اما تاكنون آن چنان كه بايد نتيجه دلخواه و مطلوبي كسب نشده است.
به گزارش خوزنا ، چنان كه مطالعات اخير يكي از اساتيد دانشگاه شهيد چمران اهواز نشان مي دهد، مقدار انحلال از سازند گچساران كه در مخزن سد قرار گرفته و در چهار سال اول بهره برداري يعني تا سال ۱۳۹۴ بسيار بالا و به طور متوسط ساليانه چهار ميليون تُن بوده اما در سال هاي بعد به شدت كاهش و به زير دو ميليون تُن در سال رسيده است.
اي. سي آب خروجي از سد نيز در سال هاي اخير بهبود يافته و به قبل از بهره برداري نزديك شده است. مشكلي كه در حال حاضر وجود دارد، تجمع آب شور در لايه هاي پاييني مخزن هست كه مقدار آن حدود ۳۰۰ ميليون مترمكعب آب با اي. سي متوسط 100 هزار ميكروموس است.
دكتر قمشي در گفتگو با خبرنگار خوزنا ، با ابراز نگراني مي گويد: بايد براي آن فكري شود زيرا به تدريج در حال افزايش است؛ لازم به توضيح است كه در سال ۹۷ اي. سي خروجي از سد گتوند در حد يك هزار ميكروموس بوده كه بسيار خوب هست و به همين دليل بايد گفت نقش سد گتوند در شوري آب كارون در مقطع خرمشهر و آبادان صفر بوده است.
وي ادامه مي دهد: به هر صورت در حال حاضر با مديريتي كه بر كيفيت آب مي شود، آب خروجي از سد مشكلي ندارد و تنها نگراني آب شور انباشته شده در لايه هاي پاييني مخزن است كه بايد براي آن تدبيري انديشيده شود.
مشاور استاندار در امور آب يادآور مي شود: براي رفع اين نگراني راهكارهايي در مطالعات دانشگاه تهران ارائه شده اما هيچ كار عملي تاكنون صورت نگرفته است.
اين استاد دانشكده علوم آب با اشاره به كنترل شوري آب توضيح مي دهد: گرچه مقدار انحلال كم شده اما اينطور نيست كه نگراني ها كاملا رفع شده باشند زيرا تجمع شوري در لايه هاي پايين مخزن ممكن است به ارتفاعات بالاتر گسترش و كنترل شوري آب خروجي را با مشكل روبرو كند، به همين دليل اعتقاد دارم كه بايد براي رفع نگراني ها فكري انديشيده شود.
بنا به اين گزارش، مديركل جهاد كشاورزي خوزستان نيز بارها اعلام كرده كه آب شور خسارت هاي بسيار جدي به كشاورزان وارد و باعث افزايش شور شدن اراضي كشاورزي و كاهش توليد محصولات شده است.
اسدي مدير جهادكشاورزي خوزستان نيز در گفتگو با خبرنگار خوزنا،بيان مي كند: شور شدن اراضي كشاورزي باعث كاهش توليدات محصولات كشاورزي در واحد سطح و كيفيت محصولات مي شود.
وي عنوان مي كند: شهرهاي پايين دست سد گتوند از جمله شوشتر، باوي، اهواز و كارون تا خرمشهر و آبادان از شور بودن آب كشاورزي رنج مي برند.
اسدي در خصوص آسيب ديدن محصولات مي گويد: همه محصولات كشاورزي كه در پايين دست كاشته مي شوند، شامل محصولات تابستانه ـ زمستانه و همچنين نيشكرها و محصولات شيلات (مثلا پرورش ماهي آزادگان) با افزايش ميزان نمك آب متضرر مي شوند.
يك كشاورز اهل حميديه نيز با اشاره به شوري آب و مشكلات آن مي گويد: شوري آب به تدريج منجر به از بين رفتن كيفيت اراضي و تبديل آن به شوره زار مي شود؛ در اين بين تهديد جدي تر اين است كه هيچ محصولي درزمين سبز نخواهد شد.
وي با گلايه مندي از مسئولان ادامه مي دهد: امسال اجازه كشت تابستانه در اراضي كشاورزي دو هزار و 700 هكتاري را به كشاورزان ندادند و معلوم نيست تا كي بايد صبوري پيشه كنيم.
اميد است كه هرچه سريعتر علاج بخشي سد گتوند نتيجه كارشناسي و مطلوبي داشته باشد آن هم قبل از اينكه دشت خوزستان تبديل به كوير نشده هرچند كه زنگ خطر خشكسالي بي سابقه طي بيش از 100 سال اخير در خوزستان به صدا درآمده است.
گزارش_شيرين سالمي