خوزنا : مواد غذايي كه قاتل مغزتان هستند!
شنبه، 13 بهمن 1397 - 12:30 کد خبر:82091

باشگاه خبرنگاران: حتما شما نيز بار‌ها و بار‌ها در مورد غذا‌هاي افزايش دهنده قدرت مغز همچون توت‌ها و ماهي سالمون شنيده‌ايد.

اينگونه خوراكي‌ها مي‌تواند حافظه شما را حفظ كند و ذهني قوي و قدرتمند در اختيارتان بگذارد. خوب حالا سوال اينجاست كه چه غذا‌هايي مي‌تواند بر روي قدرت مغز تاثير منفي داشته باشد و منجر به بيماري‌هايي همچون آلزايمر شود؟

در اين مقاله قصد داريم از توصيه سايت Brain Docs استفاده كنيم و غذا‌هايي كه بايد از خوردن آن اجتناب شود را بيان نماييم.

شيرين كننده‌هاي مصنوعي:

ديويد پرموتر، متخصص مغز و اعصاب در اين باره مي‌گويد: هر كسي در دنياي امروزي در مورد گلوتن، كربوهيدرات و شكر صحبت مي‌كند، اما بايد توجه بيشتري به شيرين كننده‌ هاي مصنوعي نيز داشته باشيم.

سال گذشته گروهي از محققان، مطالعه‌اي را انجام دادند. اين مطالعه نشان مي‌دهد زماني كه افراد شيرين كننده‌هاي بدون كالري را مصرف مي‌كنند، باكتري‌هاي درون روده به گونه‌اي تغيير پيدا مي‌كند كه راه را براي ايجاد ديابت نوع ۲ هموار مي‌سازد.

اگر به بيماري ديابت مبتلا شويد، ۴ برابر بيشتر از ساير زمان‌ها خطر ابتلا به بيماري‌هاي شناختي همچون آلزايمر در شما وجود خواهد داشت.

دليل اين موضوع بسيار ساده است. ديابت باعث مي‌شود كمتر از قبل به انسولين حساس شويد، بنابراين سطح قند خون افزايش پيدا مي‌كند و همين امر خطر ابتلا به بيماري‌ هاي انحطاط مغز را افزايش مي‌دهد. با كمال تعجب، افرادي كه شيرين كننده مصنوعي مصرف مي‌كنند بيشتر از ساير افراد در معرض توسعه ديابت قرار دارند.

ماهي‌هاي سرشار از جيوه:

گيل سالتز استاديار باليني روانپزشكي در بيمارستان نيويورك در اين باره مي‌گويد: دوست ندارم يك غذا را به عنوان يك ماده بد معرفي كنم. هر چيزي اگر به صورت متعادل مصرف شود بي ضرر خواهد بود، اما يك استثنا در اين باره وجود دارد و آن هم جيوه است. جيوه بيشتر در ماهي يافت مي‌شود.

اگر ماهي بزرگ باشد نشان مي‌دهد كه بيشتر در آب زندگي كرده است و جيوه بيشتري در بدن خود دارد.

بيشتر افراد فكر مي‌كنند كه جيوه تنها بر روي سيستم شناختي انسان تاثير مي‌گذارد، اما اين ماده بر روي مخچه نيز اثر گذار است (مخچه بخشي از مغز انسان است كه تعادل، هماهنگي و بينايي انسان را تحت تاثير قرار مي‌دهد).خودم در مورد مصرف جيوه بسيار حساس هستم و مقدار مصرفي خود را كنترل مي‌كنم. اگرچه از تن ماهي استفاده مي‌كنم، ولي بيشتر از يكبار در هفته از آن مصرف نمي‌كنم.

دوست داريد كمتر در معرض جيوه موجود در ماهي قرار بگيريد؟ توصيه‌هاي زير را دنبال كنيد:

از مصرف ماهي‌هايي همچون كوسه، شمشير ماهي، كاشي ماهي خودداري كنيد. اين ماهي‌ها حاوي سطح بالايي از جيوه هستند.

۳۴۰ گرم در هفته از انواع ماهي‌هايي استفاده كنيد كه سطح جيوه بسيار پاييني دارند. مثلا مي‌توانيد از ميگو، ماهي تن و قزل آلا استفاده كنيد.مصرف ماهي تن سفيد را به ۱۷۰ گرم در هفته محدود كنيد.

بيسكويت آماده:

دكتر سوزان آلبرز، روانشناس باليني در كلينيك كليولند در اين باره مي‌گويد: من خودم از مصرف بيسكويت‌ هاي آماده يا خمير پيتزاي آماده خودداري مي‌كنم. اغلب اوقات، اسيد‌هاي چرب ترانس براي توليد اين تركيبات مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

اگرچه بيشتر اسيد‌هاي چرب ترانس ممنوع بوده يا حذف مي‌شود، اما هنوز هم مورد استفاده قرار مي‌گيرد. اين اسيد‌ها موجب كوچك شدن مغز، التهاب و ايجاد اختلال در سيستم انتقال عصبي مي‌شود.مطالعات انجام شده نشان مي‌دهد كه اين اسيد‌ها مي‌تواند آسيب بسيار جدي به مغز وارد كند.

نوشيدني‌ هاي شيرين:

دكتر سندرا آموت، عصب شناس و نويسنده در اين باره مي‌گويد: من از خوردن نوشيدني‌هاي شيرين اجتناب مي‌كنم، زيرا سيستم تنظيم كننده مغز نمي‌تواند از عهده كالري‌هاي موجود در آن برآيد.

سلول‌هاي عصبي در هيپوتالاموس به طور معمول نمي‌تواند كالري مصرف شده را با انرژي سوزانده شده از طريق ورزش مطابقت دهد. شواهد نشان مي‌دهد كه نوشيدني‌هاي شيرين گرسنگي را همانند غذا‌هاي جامد كاهش نمي‌دهد. به همين خاطر مقدار بيشتري از اين نوشيدني‌ها مصرف مي‌شود.

از آنجايي كه بيشتر افراد از سيگنال‌هاي گرسنگي و سيري خود به عنوان راهنماي خوردن استفاده مي‌كنند، به سيستمي كه بتواند به درستي كار كند نياز خواهند داشت.

براي كمك به انجام اينكار، مي‌توان غذا‌هاي كامل مصرف كرد، تمرينات ورزشي انجام داد و از خوردن موادي همچون نوشابه صرف نظر كرد.

گلوتن:

دكتر كلي بروگان روانپزشك معروف در اين باره مي‌گويد: بعد از مرور و بررسي كامل ادبيات پزشكي، از جمله موارد موجود در يك رژيم غذايي بدون گلوتن، اين توصيه‌ها را در تمرينات عملي خود به كار بردم. بعد از به كارگيري اين توصيه‌ها، شاهد بهبود بيماران خود بودم.گلوتن در غذا‌هاي مدرن بسياري وجود دارد. براي بيشتر افراد، استفاده از محصولاتي كه داراي گلوتن هستند ممكن نيست.

به همين خاطر پايبند بودن به غذا‌هاي طبيعي و كامل همچون گوشت، تخم مرغ، سبزيجات، ميوه‌ها، آجيل‌ها، دانه‌ها و روغن‌ها مي‌تواند مشكلات مرتبط با سلامتي را از بين ببرد.

غذا‌هاي فرآوري شده:

دكتر ديانا پورويس، مدير استراتژي و برنامه در دانشگاه تگزاس در اين باره مي‌گويد: به نظر من، بهتر است از خوردن غذا‌هاي فرآوري شده همچون فست فود‌ها و نوشابه اجتناب گردد. اين غذا‌ها اغلب حاوي چربي‌هاي ترانس هستند كه براي قلب و مغز انسان مضر است.همچنين مقادير زيادي شكر و ساير مواد تشكيل دهنده مصنوعي در اين غذا‌ها يافت مي‌شود.

زماني كه غذا‌هاي فرآوري شده به صورت منظم مصرف مي‌گردد، مي‌تواند جايگزين غذا‌هاي واقعي گردد كه مواد مغذي مفيد را براي مغز فراهم مي‌كند. اين غذا‌ها (غذا‌هاي فرآوري شده) مي‌تواند باعث ايجاد چاقي و التهاب گردد و براي مغز بسيار مضر باشد.