خوزنا : هشدار انجمن تغذيه ايران درباره "اپليكيشن‌هاي رژيم درماني"
چهارشنبه، 15 اسفند 1397 - 13:00 کد خبر:82466

رييس انجمن تغذيه ايران با هشدار نسبت به عواقب سوء فعاليت غيرمجاز برخي اپليكيشن‌هاي رژيم درماني، گفت: مشكل اصلي اين اپليكيشن‌ها استفاده از نرم افزار به جاي متخصصان علوم تغذيه براي برنامه نويسي و تجويز رژيم‌هاي درماني است كه مي‌تواند براي سلامت افراد جامعه خطرآفرين باشد.

ايسنا:دكتر جلال الدين ميرزاي رزاز  با اشاره به گستردگي روزافزون ابزار ديجيتال در زندگي امروزي، اظهار كرد: در همين راستا استفاده از ابزاري مانند اپليكيشن‌هاي حوزه سلامت نه تنها ديگر كاري پيچيده نيست، بلكه اين امكانات بخشي از نيازهاي لازم و ضروري زندگي امروزي را تشكيل مي‌دهد؛ به گونه‌اي كه طي چند سال آينده زندگي بدون آنها امكان پذير نخواهد بود.

استقبال روزافزون از اپليكيشن‌هاي رژيم درماني

وي با بيان اينكه در اين ميان استفاده از ابزارهاي ديجيتال پزشكي به موازات همه نيازهاي ديگر رشد كرده است، گفت: اپليكيشن‌هاي رژيم درماني هم در اين گروه داراي جايگاه ويژه و ممتازي شده‌اند كه با توجه به مواردي مانند وضعيت ترافيك، صرف هزينه و تلف شدن ساعت‌ها وقت براي رفت و آمد، روز به روز با استقبال بيشتري مواجه مي‌شوند.

وي با بيان اينكه اين قبيل نرم افزارها به صورت ذاتي مي‌توانند بسيار مفيد و كمك كننده باشند، ادامه داد: از آنجاكه بحث تغذيه سالم اين روزها تنها چاق و لاغري نبوده و زير شاخه‌هاي بسيار متنوع‌تري مثل سوء تغذيه و بيماري‌ها، تغذيه دوران بارداري، تغذيه دوران شيردهي، تغذيه در بيماران كليوي و يا بيماران بستري در ICU، تغذيه ورزشكاران و همچنين تغذيه سالمندي را شامل مي‌شود، شايد بتوان گفت موضوع تغذيه سالم و اصلاح سبك زندگي از موارد استثنائي و منحصر به فردي است كه از قبل تولد تا پايان عمر همراه فرد است.

وي ادامه داد: بنابراين همه اقشار جامعه از زن و مرد در سنين مختلف با آن سر و كار دارند. پس استفاده از اين ابزار و اپليكيشن‌ها جزء لاينفك و جدايي‌ناپذير زندگي‌هاي امروزي خصوصاً در سال‌هاي پيش رو خواهد بود.

مشكل اصليِ اپليكيشن‌هاي تغذيه

وي با اشاره به برخي مشكلات مطرح شده در رابطه با اپليكيشن‌هاي تغذيه و رژيم درماني، تصريح كرد: مشكل اصلي  آنجاست كه برنامه‌هاي درماني تغذيه‌اي اين اپليكيشن‌ها توسط نرم افزار ارائه مي‌شود؛ يعني به جاي اينكه يك نفر كارشناس يا متخصص تغذيه براي افراد برنامۀ غذايي تهيه كند، يك نرم افزار اين كار را انجام مي‌دهد، آن هم با اطلاعات اوليه‌اي مانند قد، وزن، اندازه، دور مچ و برخي اطلاعات اوليه ديگر.

وي با اشاره به روش‌هاي نوين در پزشكي امروز دنيا، تصريح كرد: پزشكي امروز به سمتي مي رود كه براي هر بيمار درمان انحصاري خود فرد تجويز مي شود، به گونه اي كه حتي كمپاني‌هاي بزرگ داروسازي در دنيا به سمتي پيش مي‌روند كه با توجه به ژن درماني يا پزشكي شخص محور، براي افراد به صورت سفارشي دارو مي‌سازد، به عنوان نمونه اگر من و شما نياز به استامينوفن داريم كارخانه داروسازي يك نوع استامينوفن خاص براي من و يك نوع استامينوفن خاص براي شما مي‌سازد كه با توجه به نقشۀ ژني هر فرد ساخته شده است. بنابراين در اين فضاي رو به پيشرفت چگونه مي‌توان به نرم افزاري كه با داشتن قد و وزن افراد برايشان برنامه غذايي مي‌نويسد، اعتماد كرد؟

ورود سوداگران به بازار اپليكيشن‌هاي رژيم درماني

رييس انجمن تغذيه ايران ادامه داد: در خوشبينانه‌ترين حالت حدود ۱۰۰ الي ۱۵۰ نوع برنامه غذايي به صورت پيش فرض تهيه شده و در اختيار نرم افزار قرار مي گيرد كه آن نرم افزار براساس دو الي سه شاخص از پيش فرض‌ها، رژيم فرد را انتخاب و تجويز مي‌كند. حالت ديگري كه در اين شرايط بي‌نظم به وجود مي‌آيد، ورود سيل عظيم سودجويان و سوداگراني است كه با سوءاستفاده از شرايط وارد اين بازار مي‌شوند.

وي با اشاره به توجه خاص و ويژه افراد به موضوع تغذيه و اصلاح روش‌هاي غلط تغذيه‌اي طي يك دهه اخير، تصريح كرد: به همين سبب جذابيت ويژه‌اي براي افراد غيرمرتبط  با علم تغذيه ايجاد شده كه به هر وسيله ممكن سهمي در اين بازار داشته باشند.

برنامه نويسي كارشناس آب و فاضلاب در اپليكيشن‌هاي تغذيه

ميرزاي رزاز در اين رابطه به شكايات و مثال‌هاي مختلف اشاره كرد و گفت: شايد براي شما حيرت انگيز و غير قابل باور باشد ولي افرادي مانند فوق ديپلم تراشكاري، ديپلم هنرستان، كارشناس آب و فاضلاب، مهندس كامپيوتر، كارشناس زيست شناسي، فوق ديپلم ميكروبيولوژي و ده‌ها رشته غيرمرتبط ديگر با سفارش و يا ساخت يك اپ اقدام به رژيم درماني مي‌كنند و درآمدهاي زيادي هم در اين زمينه كسب مي‌كنند.

ضرورت ورود وزارت بهداشت و پليس فتا

وي تاكيد كرد: كسب درآمد از طريق به مخاطره انداختن سلامت افراد خيانتي بسيار بزرگ و گناهي نابخشودني است كه وظيفۀ همه سازمان هاي نظارتي اعم از وزارت بهداشت و پليس فتا برخورد با اين تخلفات است.

وي با اشاره به كالبد شكافي اين موضوع در انجمن تغذيه طي ۲ سال گذشته، اظهار كرد: انجمن تغذيه ايران حافظ جان و سلامت مردم و در كنار آن حافظ منافع فارغ التحصيلان رشته تغذيه است، چراكه اين افراد سال‌هاي زيادي از عمر خود را صرف تحصيل در اين رشته و  كسب صلاحيت تجويز برنامه‌هاي تغذيه‌اي و مداخله در امور درمان بيماران از طريق تغذيه كرده‌اند.

برنامه انجمن تغذيه براي ساماندهي بازار آشفته اپليكيشن‌هاي رژيمي

وي با اشاره به برنامه و سياست انجمن در اين رابطه، ادامه داد: اين مساله در جلسات اخير هيئت مديره انجمن تغذيه مطرح و مقرر شده كه از اين پس هر كدام از اپ‌ها كه از نرم افزار براي رژيم درماني استفاده مي‌كنند، غيرموجه و غيرقانوني تلقي شده و در كنار آن تمام اپليكيشن‌هاي فعلي مي‌توانند ضمن هماهنگي و توافق با انجمن تغذيه به صورت قانوني و هوشمندانه از اين ابزار استفاده كنند.

ضرورت بكارگيري فارغ التحصيلان تغذيه در اپليكيشن‌ها

وي ادامه داد: توصيه كلي انجمن، بكارگيري بيش از ۸۰۰۰ فارغ التحصيل علوم تغذيه دانشگاهاي معتبر كشور در اين اپليكيشن‌هاست، به عبارت ديگر به جاي اينكه نرم افزار برنامه بفرستد، افراد داراي صلاحيت و آكادميك نسبت به تجويز علمي رژيم تغذيه‌اي اقدام كنند، البته ممكن است در طول دوره درماني مراجعه حضوري نيز نياز باشد.

برخورد قانوني مراجع ذيصلاح با فعاليت غيرمجاز اپليكيشن‌ها

رييس انجمن تغذيه ايران ضمن دعوت از كليۀ صاحبان اين صنعت براي همكاري با انجمن، اظهار كرد: اين اپليكيشن‌ها تلفيقي از علم و هنر IT و علم پزشكي است و در اين ميان هريك از طرفين بايد وظيفۀ ذاتي خود را انجام دهند. خواسته انجمن تغذيه ايران تنها بكارگيري فارغ التحصيلان رشته تغذيه واجد شرايط در اين برنامه‌هاست؛ چراكه اين مسئله در دراز مدت باعث خدمت رساني صحيح علمي به مردم مي شود. در اين راستا اپليكيشن‌هاي واجد شرايط با نشان و لوگوي انجمن به فعاليت خود ادامه خواهند دارد و از طريق رسانه‌ها نيز رسما معرفي مي‌شوند.

ميرزاي رزاز در خاتمه با اشاره به فعاليت غيرمجاز برخي از اين اپليكيشن‌ها، اظهار كرد: به هر حال ما راهكارهاي قانوني خود را از طريق مراجع ذي صلاح براي برخورد قانوني با اين سوداگران دنبال مي‌كنيم؛ چراكه براساس اساسنامه، انجمن تغذيه حافظ سلامت و ارتقاي سلامت جامعه و همچنين حافظ منافع فارغ التحصيلان رشته‌هاي علوم تغذيه است.