رييس اداره بيماريهاي قابل انتقال بين انسان و حيوان وزارت بهداشت با تشريح مهمترين راهكارها براي پيشگيري از انتقال ويروس تب كنكو و اقدامات مقابلهاي انجام شده، گفت: درحال حاضر با وجود تلاش هاي صورت گرفته واكسن معتبر و تاييد شدهاي براي اين بيماري شناسايي نشده ولي اين مساله در دستور كار كشورهاي پيشرو در زمينه درمان از جمله ايران قرار دارد.
ايسنا: دكتر بهزاد اميري در سمپوزيوم "تب خونريزي دهنده كريمه كنگو" كه در دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي برگزار شد، با اشاره به اهميت بيماري تب خونريزي دهنده كريمه كنگو با بيان اينكه منبع اصلي اين بيماري كنه ها هستند، گفت: اين ويروس بين كنهها و مهره داران وحشي و اهلي در چرخش است و با توجه به نامحدود بودن آمار كنه ها و اينكه درصد بالايي از كنه هاي ايران ناقل اين ويروس هستند، بنابراين حذف اين بيماري امكانپذير نيست.
آمار مرگ و مير اين بيماري در كشور ما حدودا 13.5 درصد است
وي با بيان اينكه كاهش ميزان بروز اين بيماري و همچنين كاهش ميزان مرگ و مير مبتلايان از اهداف كنترلي وزارت بهداشت است، ادامه داد: ميزان مرگ و مير اين بيماري بين 10 تا 40 درصد گزارش شده است و در كشور ما طي 20 سال گذشته بيش از 1420 مورد ابتلا به بيماري گزارش شده كه از اين تعداد 190 مورد فوت كردهاند. يعني آمار مرگ و مير اين بيماري در كشور ما حدودا 13.5 درصد بوده است.
تب كريمه كنگو واكسن معتبري ندارد
رييس اداره بيماريهاي قابل انتقال بين انسان و حيوان وزارت بهداشت با اشاره به تهديد انتقال اين بيماري از انسان مبتلا به افراد سالم، تصريح كرد: درحال حاضر با وجود تلاش هاي صورت گرفته واكسن معتبر و تاييد شدهاي براي اين بيماري شناسايي نشده ولي اين مساله در دستور كار كشورهاي پيشرو در زمينه درمان از جمله ايران قرار دارد.
وي با اشاره به تاثير مستقيم تغييرات اقليمي بر آمار كنه ها، گفت: گزارش شده كه آمار كنهها در سالهاي بعد از خشكسالي و كم باراني افزايش يافته و همچنين اين كنهها توسط پرندگان مهاجر به مناطق مختلف منتقل ميشوند.
اميري با بيان اينكه متاسفانه آمار دقيقي از ميزان شيوع و بروز اين بيماري در ساير كشورهاي منطقه نداريم، اظهار كرد: سالانه بين 10 تا 15 هزار مورد از اين بيماري در جهان ايجاد شده ولي تعداد اندكي از آنها شناسايي ميشود.
وي با اشاره به اهميت شناسايي گروههاي در معرض خطر اين بيماري، تصريح كرد: افرادي كه با دامها سر و كار دارند و همچنين كاركنان كشتارگاه ها در معرض خطر بيشتري قرار دارند.
اميري در رابطه با راههاي انتقال اين بيماري از طريق كنه، عنوان كرد: ويروس بيماري تب كريمه كنگو از طريق گزش مستقيم كنه و يا به صورت غيرمستقيم از طريق دام آلوده و به انسان منتقل ميشود و همچنين اين ويروس از طريق بيمار مبتلا در صورت عدم رعايت اصول بهداشتي به سايرين منتقل ميشود.
وي با بيان اينكه هنوز گزارش مستندي در رابطه با انتقال اين بيماري از طريق تماس جنسي ارايه نشده است، اظهار كرد: با اين حال توصيه ما اين است كه افراد مبتلا از تماس جنسي با ديگران تا زمان بهبودي كامل علايم بيماري خودداري كنند.
پرندگان عامل اصلي انتقال كنهها به ساير مناطق جغرافيايي
اميري با بيان اينكه بيش از 80 تا 90 درصد موارد انتقال ويروس اين بيماري به انسان از طريق گزش كنه و يا تماس انسان با خون و ترشحات آلوده است، عنوان كرد: در مورد پرندگان نيز بايد چند نكته مطرح شود اول آنكه پرندگان به ويروسCCHF حساس نبوده و به اين بيماري مبتلا نمي شوند و تا كنون عامل اين بيماري از پرندگان منتقل نشده است. همچنين از لحاظ سرولوژي آنتي بادي اين بيماري ازپرندگان شناسايي نشده است، بااين حال ازآنجاكه كنهها علاقه فراواني به خون پرندگان دارند به بدن آنها چسبيده و از همين طريق به گسترههاي جغرافيايي مختلف منتقل شده و اين ويروس را پخش مي كنند.
وي با تاكيد بر اهميت دقت در تشخيص و شناسايي زودهنگام اين بيماري،عنوان كرد: به اعتقاد بنده آنچه در پزشكي ما مغفول مانده و هر روز نسبت به روز قبل كمرنگ تر ميشود گرفتن يك شرح حال كامل و مفيد از بيماران است كه نقش بسياتر مهمي در تشخيص زودهنگام و صحيح بيماري دارد.
رييس اداره بيماريهاي قابل انتقال بين انسان و حيوان وزارت بهداشت با بيان اينكه تمام موارد مشكوك اين بيماري براي تشخيص به آزمايشگاه پاستور ارسال ميشود، گفت: در همين فرايند كيسهاي قطعي براي ثبت به وزارت بهداشت اعلام ميشوند و بنابراين توصيه ما به مراكز درماني و بهداشتي تبعيت از دستورالعملهاي وزارت بهداشت در رابطه با نحوه تشخيص و ارسال نمونه هاي مشكوك براي آزمايش است.
مهمترين راهها براي پيشگيري از انتقال بيماري
وي در ادامه با اشاره به مهمترين راهها براي پيشگيري از انتقال بيماري، اظهار كرد: اولين راه پيشگيري از گزش كنه هست كه به همين دليل به افراد در معرض خطر توصيه شده كه از لباسهاي بلند، پوشيده و روشن استفاده شود و در قسمتهاي ديگر بدن از مواد ضد گزش حشره استفاده كنند. بهسازي محيط براي جلوگيري از ورود و ازدياد كنهها در محلهاي دامپروري و پيشگيري از ترشحات و خون آبههاي انسان و يا حيوان برخي از اين راهكارهاست.
رييس اداره بيماريهاي قابل انتقال بين انسان و حيوان وزارت بهداشت در خاتمه با اشاره به نكات موثر بعد از ذبح دام نيز عنوان كرد: توصيه اصلي ما اين است كه گوشت حداقل تا 24 ساعت در دماي 4 درجه سانتيگراد نگهداري و بعد استفاده و قطعه قطعه شود و جگر و ساير امحا و احشا كه خون بيشتري دارند تا 48 ساعت در دماي پايين نگهداري شوند. همچنين ويروس CCHF نسبت به حرارت حساس است و اگر در دماي 56 درجه به مدت 30 دقيقه و يا 60 درجه به مدت 15 دقيقه حرارت ببيند از بين ميرود.