خوزنا : چگونه با كم‌خوني مقابله كنيم؟
پنجشنبه، 19 دی 1398 - 18:38 کد خبر:86287

در كم‌خوني،‌ تعداد، اندازه گلبول‌هاي قرمز و يا مقدار هموگلوبين موجود در خون كاهش يافته و تبادل اكسيژن و دي‌اكسيد كربن بين خون و سلول‌ها دچار اختلال مي‌شود.

ايسنا: از علل ايجاد كننده كم خوني مي‌توان كمبودهاي تغذيه‌اي، خونريزي، ناهنجاري‌هاي ژنتيكي، بيماري‌هاي مزمن و يا مسموميت‌هاي دارويي را نام برد. كم‌خوني ناشي از فقر آهن يكي از شايع‌ترين كم‌خوني‌هاي تغذيه‌اي در كودكان و زنان در سنين باروري است.

علائم كم‌خوني 

مهم‌ترين علامت كم‌خوني،‌ احساس ضعف و خستگي زودرس است اما، ساير موارد شامل رنگ‌پريدگي پوست، ضربان نامنظم يا تند، تنگي نفس، احساس سبكي در سر و يا سرگيجه خفيف، مشكلات عصبي، بي‌حسي و كرختي يا سردي انتهاي اندام‌ها، سردرد و... است.

كدام خوراكي‌ها در درمان كم‌خوني موثر است؟

مصرف برخي مواد غذايي و مكمل‌ها مي‌تواند جذب آهن در بدن را افزايش دهد. بهترين ويتامين ‌«ث» جذب آهن را افزايش مي‌دهد و منابع غذايي حاوي ويتامين «ث» عبارت‌اند از پرتقال، گريپ‌فروت، گوجه‌فرنگي، كلم، توت‌فرنگي، فلفل‌سبز و ليمو ترش. همچنين بايد از نوشيدن چاي و يا قهوه يك تا دوساعت پس از مصرف قرص آهن و مصرف قرص آهن با تركيبات داراي كلسيم مانند لبنيات خودداري كرد. البته مصرف همزمان بعضي داروها مانند آنتي‌اسيدها و ويتامين‌ ‌E باعث كاهش جذب آهن مي‌شوند.

با دريافت غذاهاي سرشار از آهن معمولا آهن از دست رفته ناشي از اهداي خون پس از يك ماه و نيم جايگزين مي‌شود. مواد غذايي مانند جگر، قلوه، انواع گوشت قرمز سرشار از آهن هستند. آهن موجود در منابع حيواني از نوعي است كه به آساني جذب بدن مي‌شود. مواد غذايي ديگر مانند زرده تخم‌مرغ، حبوباتي مثل عدس و لوبيا، سبزيجات داراي برگ سبز تيره مانند اسفناج و جعفري و نيز آجيل و خشكبار هم آهن زيادي دارند.