خوزنا : چه غذاهايي براي حفظ سلامت ريه‌ها مصرف كنيم؟
شنبه، 4 بهمن 1399 - 10:23 کد خبر:92612

مصرف مواد غذايي سالم مي‌تواند منجر به كاهش التهاب اندام‌هاي حياتي از جمله ريه‌ها شود و در مقابل، مصرف برخي خوراكي‌ها در طولاني‌مدت، سبب آسيب‌هاي جبران‌ناپذير به ريه‌ها مي‌شود؛ از اين رو توصيه اكيد پزشكان براي حفظ سلامت ريه‌ها بر مصرف مواد غذايي سالم مانند غلات و ميوه‌ها است.

ايرنا: مينا جعفري متخصص تغذيه اظهار داشت: ريه ها نقشي اساسي در سيستم ايمني بدن دارند و مصرف مواد غذايي مفيد به تقويت ريه ها در برابر بيماري هاي عفوني و ويروسي مانند كرونا كمك مي كند.

وي افزود: تغذيه مناسب براي پاكسازي ريه ها مهم است زيرا وقتي كه ريه پاكسازي شود، فشار كمتري به آن وارد مي شود، بعضي از آنزيم ها، ويتامين ها، آنتي اكسيدان ها و مواد معدني، اثر مثبتي بر عملكرد تنفسي دارند كه در مواد غذايي تازه و ميوه ها وجود دارند.

جعفري اظهار داشت: مطالعات متعدد نشان مي‌دهد عملكرد ريه در افرادي كه فيبر بيشتري مي‌خورند، بسيار بهتر از كساني هستند كه فيبر مصرف نمي‌كنند و اين فيبر را مي توان در گندم سبوس‌دار، لوبياي پخته‌شده، دانه‌هاي چيا،  گلابي و كلم بروكلي يافت.

وي با بيان اينكه ارتباط مستقيمي بين مصرف گوشت‌هاي فرآوري‌شده و عملكرد ضعيف ريه وجود دارد، گفت: نيتريت‌هاي مورد استفاده در فرايند فرآوري و نگهداري گوشت ممكن است باعث التهاب و استرس در ريه‌ها شوند و در عين حال نوشيدن يك فنجان قهوه در وعده صبحانه براي ريه‌ها مفيد بوده و كافئين ضدالتهاب است و پلي‌فنول‌هاي موجود در قهوه كه خاصيت آنتي‌اكسيداني دارند نيز باعث كاهش استرس و التهاب مي‌شوند.

جعفري ادامه داد: غلات كامل شامل برنج قهوه‌اي، نان گندم سبوس‌دار، ماكاروني سبوس‌دار، جوي دوسر علاوه بر اينكه داراي فيبر و آنتي‌اكسيدان هستند، منبع خوبي از ويتامين E، سلنيوم و اسيدهاي چرب ضروري بوده كه براي سلامت ريه ضروري هستند و  غلات تصفيه‌شده مانند آرد و برنج سفيد، بسياري از مواد مغذي خود را از دست مي‌دهند.

اين متخصص تغذيه اضافه كرد: گوجه‌فرنگي غني‌ترين منبع ليكوپن است كه با سلامت ريه ارتباط دارد و خوردن آن در صورت ابتلا به آسم مي‌تواند التهاب مجاري هوايي را بهبود بخشد و در صورت داشتن بيماري انسداد ريوي مزمن احتمال مرگ را كاهش دهد.

به گفته وي، هويج و كدوحلوايي و سبزي هاي سبز تيره مثل اسفناج، برگ چغندر و برگ هاي تيره رنگ كاهو هم از منابع خوب ويتامين A هستند و توصيه مي شود روزانه اين سبزيجات براي حفظ ريه ها از ابتلا به كرونا مصرف شود و خوردن پياز به دليل داشتن ويتامين C همراه با غذا نيز مفيد است.

جعفري تاكيد كرد: افراد بهتر است در اين شرايط كرونايي از مصرف سوسيس و كالباس و ساير غذاهاي چرب و آماده پرهيز كنند و كمبود ريزمغذي‌هايي مثل آهن و روي هم سيستم ايمني بدن را تضعيف مي كند.

وي مي افزايد: مغزها نيز  ويتامين E را در اختيار بدن قرار مي دهند كه حاوي آنتي اكسيدان بوده و به كاهش التهاب كمك كرده، باعث تقويت سيستم ايمني بدن شده و سلامت گلبول هاي قرمز را افزايش مي دهند. اين عمل باعث مي شود اكسيژن بيشتري در بدن به گردش درآيد و از انقباض رگ هاي خوني در ريه ها پيشگيري شود.

 بر اساس آخرين مطالعه بررسي مصرف مواد غذايي كه هر ۱۰ سال يك بار توسط وزارت بهداشت انجام مي شود، فاكتورهاي تغذيه‌اي مي‌تواند به عنوان عوامل خطر در بيماري‌هاي غيرواگير موثر باشند و اكنون نزديك به ۶۰ درصد جمعيت ۱۸ سال به بالا در كشور دچار اضافه وزن و چاقي هستند.