تلکس خوزنا : ۱۱ توصيه‌ براي پيشگيري از سرطان
سه شنبه، 27 شهریور 1397 - 07:11     کد خبر: 79998

خبرگزاري ايسنا:حفظ وزن مناسب در محدوده شاخص توده بدني سالم، يكي از مهم‌ترين اقداماتي است كه مي‌توان براي كاهش خطر ابتلا به سرطان، همچنين پيشگيري از بيماري‌هاي قلبي عروقي و ديابت نوع ۲ انجام داد.

 وزن مناسب هر فرد به قد وي بستگي دارد.BMI عددي است كه از نسبت وزن به مجذور قد محاسبه مي‌شود. به طور كلي هر چه اين عدد بالاتر باشد، فرد دچار تجمع مقدار چربي بيشتري در بدن است.

از BMI به عنوان يك شيوه غربالگري درباره احتمال تاثير وزن در مشكلات سلامتي همچون بيماري‌هاي قلبي، ديابت و سرطان استفاده مي‌شود. روش دستيابي و وزن بدني مناسب، ايجاد تعادل بين ميزان انرژي دريافتي (غذا و نوشيدني‌ها) با انرژي مصرفي (فعاليت بدني) است.

روش ديگر براي بررسي وزن مناسب، اندازه‌گيري دور كمر است. اندازه مناسب براي زنان كمتر از ۸۰ سانتي متر و براي مردان كمتر از ۹۴ سانتيمتر است. با تجمع چربي در دور كمر، هورمون استروژن وارد جريان خون مي‌شود و سطح ساير هورمون‌ها نيز افزايش مي‌يابد كه براي بدن مضر است. تجمع چربي دور كمر ارتباط قوي با سرطان پستان (در زنان يائسه)، سرطان روده بزرگ، لوزالمعده و رحم دارد.

روزانه حداقل ۳۰ دقيقه فعاليت بدني داشته باشيد

بالغين بايد حداقل روزي ۳۰ دقيقه فعاليت بدني متوسط تا شديد و بيشتر از فعاليت‌هاي روزمره در پنج روز هفته يا بيشتر داشته باشند. در صورت امكان، فعاليت بدني به مدت ۴۵ تا ۶۰ دقيقه توصيه مي‌شود.

كودكان و نوجوانان نيز حداقل روزانه ۶۰ دقيقه فعاليت بدني متوسط تا شديد در پنج روز هفته يا بيشتر داشته باشند. فعاليت بدني به هر شكلي، خطر سرطان را كاهش مي‌دهد. علاوه بر اين موجب تقويت سيستم ايمني و حفظ سلامتي دستگاه گوارش شده و از وزن‌گيري جلوگيري مي‌كند.

مصرف فرآورده‌هاي قندي را محدود كنيد

مصرف نوشيدني‌هاي حاوي قند و غذاهاي پر انرژي نظير غذاهاي فرآوري شده با قند و چربي بالا از جمله نوشيدني‌هاي حاوي قند مانند انواع كولاها، آبميوه‌هاي صنعتي و غذاها يا ميان وعده‌هاي پر انرژي مانند پيتزا، مواد غذايي سرخ شده، شكلات و شيريني را محدود كنيد. مصرف آجيل، دانه‌ها و برخي روغن‌هاي گياهي در مقادير كم مفيد است.

سبزي و ميوه بخوريد

مصرف موادي مانند سبزيجات، ميوه‌ها و غلات كامل خطر سرطان را كاهش مي‌دهد. اين مواد به دليل آب زيادي كه دارند احساس سيري ايجاد مي‌كنند و روش خوبي براي حفظ وزن مناسب هستند. زماني كه غذايي را آماده مي‌كنيد بهتر است دو سوم بشقاب شما حاوي غذاهاي گياهي، غلات كامل و حبوبات باشد.

مصرف گوشت قرمز را محدود كنيد

مصرف گوشت قرمز را (حداكثر ۵۰۰ گرم گوشت قرمز پخته شده در هفته) محدود كنيد و از مصرف گوشت‌هاي فرآوري شده مانند گوشت‌هاي دودي شده، نمك سود شده، سوسيس و كالباس پرهيز كنيد.

پرهيز از غذاهاي شور و فرآوري شده با نمك

مصرف زياد نمك، خطر سرطان معده را افزايش مي‌دهد و همچنين باعث افزايش فشار خون مي‌شود. ميزان نمك مصرفي روزانه نبايد بيشتر از ۲.۴ گرم باشد. غذاهاي آماده، سس، نان و حتي خوراكي‌هاي شيرين مانند كلوچه‌هاي صنعتي حاوي نمك هستند. بهتر است از غذاهاي خانگي كه با مواد تازه درست شده‌اند استفاده كنيد و به تدريج ميزان نمك براي پخت غذا را كاهش دهيد و به جاي آن از ادويه، سير و آبليمو استفاده كنيد.

رژيم غذايي متعادل و متنوع داشته باشيد

بدانيد كه مكمل‌ها جايگزين مواد غذايي مناسب نيستند. برخي مكمل‌ها مانند ويتامين دي در شرايط خاص توسط پزشك براي افراد بالاي ۵۰ سال، افرادي كه گوشت مصرف نمي‌كنند، زنان باردار و ... تجويز مي‌شوند.

تغذيه انحصاري نوزاد با شير مادر تا 6 ماهگي

شيردهي مي‌تواند به پيشگيري از سرطان پستان كمك كند و همچنين باعث جلوگيري از چاقي دوره نوزادي و چاقي در سنين بالاتر مي‌شود. افراد بالغي كه اضافه وزن زيادي دارند بيشتر در معرض ابتلا به سرطان هستند.

پرهيز از مصرف الكل

مصرف الكل خطر سرطان‌هاي دهان، حلق، حنجره، مري، پستان و روده را افزايش مي‌دهد.

عدم استعمال دخانيات

بنا بر اعلام مركز جامع سرطان، سيگار نكشيد و تنباكو استفاده نكنيد. مصرف تنباكو به هرشكلي خطر سرطان را افزايش مي‌دهد. تنباكو مهم‌ترين عامل سرطان ريه و موثر در بروز سرطان‌هاي دهان، حلق، حنجره، مري، لوزالمعده، دهانه رحم، كليه و مثانه است. خطر ابتلا به سرطان در افراد سيگاري كه الكل مصرف مي‌كنند، بيشتر است.

بيماران سرطاني كه بهبود يافته‌اند نيز بايد به توصيه‌هاي پيشگيري در زمينه تغذيه، حفظ وزن مناسب و فعاليت بدني عمل كنند.


برگشت به تلکس خبرها