فاضل حیدری- سوم خردادماه سالروز آزاد سازی خرمشهر یادآور روزهای حماسه و افتخار است روزهایی که باید ثانیه به ثانیه آن برای نسل جدید تبیین شود. اگر جهاد تبیین جدی گرفته شود از جنگ هشت ساله ایران و عراق درسهایی برای بشریت استخراج خواهد شد که تا سالهای سال بر جوانان و نوجوانان و بشریت اثرگذار خواهد بود. سوم خرداد ماه سالروز آزادسازی خرمشهر عزیز و بازخوانی و تحلیل ابعاد مختلف این حادثه تاریخی و به طور کلی ابعاد مختلف دفاع مقدس علاوه بر جذابیت، درسآموز است، چراکه دفاع از سرزمین و پیروزی در برابر دشمن تا بن دندان مسلح و حامیان جهانیاش اتفاقی بزرگ و مهم محسوب میشود که تبیین این اتفاق، مهم و ضروری است.
در ابتدای پیروزی انقلاب و در بحبوحه جنگ تحمیلی تعاریف متعددی از جانب گروههای سیاسی ارائه شد مانند اسلام آمریکایی اما نیروهای مسلح و ارتش کشور به دنبال پیادهسازی باورهای اسلام ناب محمدی(ص) برآمدند و امام خمینی (ره) بر روی این موضوع تأکید ویژه داشتند که همین باور در روند پیروزی انقلاب و در جنگ تحمیلی بسیار مؤثر بود. در کنار این موارد باورهای اعتقادی و مذهبی به عاملی اثرگذار در پیروزی رزمندگان ما در دفاع مقدس تبدیل شده بود. حتی افرادی بودند که حتی اعتقاد ظاهری به اسلام نداشتند اما بهدلیل سخنان و باورهای اثرگذار امام خمینی(ره) و کلام نافذ ایشان به اسلام باور قلبی پیدا کردند.
در جریان دفاع مقدس استفاده از معنویات باعث اتحاد مردم شد و بهترین و سالمترین راه را به مردم نشان داد، زیرا در پناه قرآن هیچیک از اشتباهات گذشته تاریخی تکرار نمیشد و راه قرآن بهترین دستاورد را برای سلامت و پیروزی کشور به همراه دارد. بر همین اساس تبیین دستاوردهای دفاع مقدس برای تقویت باورهای ملی و دینی جوانان امروز نیز امری مهم محسوب میشود.
از آنجایی که تحولات شروع انقلاب تا پیروزی انقلاب آنقدر در تغییر باورها و رفتارهای جوانانی که در زمان طاغوت آموزش دیده بودند، مؤثر بود که به کلی شاهد تحول آنها بودیم. طی هشت سال جنگ هیچیک از زیرساختهای کشور تعطیل نشد، چراکه شعائر دینی باعث شده بود جوانان همیشه پای کار باشند و اجازه ندهند زیرساختهای کشور برای لحظهای تعطیل شود. اما متأسفانه امروز از بیان این واقعیتها و رویدادها غفلت شده است.
این درحالی است که امروز باید برای جوانان تحلیل شود که چگونه در آن دوران جوانان همسنوسال خودشان بیمحابا به نبرد با دشمن میرفتند بدون اینکه ترس و وحشتی داشته باشند. افرادی که به جبههها میرفتند توقع و انتظاری نداشتند و در برگهای که در اختیارشان قرار میگرفت به همراه مشخصات خود، وصیتشان را هم مینوشتند. هیچیک از رزمندگان به خاطر کسب پست و مقام به جبهه نرفتند، بلکه همه با هدف بیرون راندن دشمن راهی جبههها شدند.
بعد از پایان جنگ بیشتر افکار بر روی مباحث اقتصادی متمرکز شد و بیان حقایق جنگ تا حدودی جدی گرفته نشد و میگفتند جنگ اتفاقی بود و تمام شد، اما اگر فرمایشات مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای دامت برکات نبود شاید از جنگ چیزی بیش از یک داستان یا گرامیداشت و سالروز باقی نمیماند. در این مسیر اگر جهاد تبیین جدی گرفته شود، از جنگ هشت ساله ایران و عراق و حماسه آزاد سازی خرمشهر درسهایی برای بشریت استخراج خواهد شد که تا سالهای سال بر جوانان و نوجوانان و بشریت اثرگذار خواهد بود.
|