سعید امینی
فرهنگ یک جامعه نشاندهنده هویت، ریشهها و باورهای آن جامعه است. محصولات فرهنگی، کالاها و خدماتی هستند که باید در رشد و توسعهی فرهنگ موثر باشند و چه زیباست با خرید محصولات فرهنگی خودمان به اشاعه فرهنگ اسلامی و ایرانی دامن بزنیم و به نوعی با فرهنگ استعماری غرب به مبارزه پردازیم.
درواقع یک محصول فرهنگی قابل تکثیر نیست و تابعی از خود هنرمند است، چون هنرمند در شرایط خاص با حسی که در آن موقعیت برایش ایجاد شده است یک اثر، مثلا یک نقاشی یا موسیقی را خلق کرده است و حتی برای خود او نیز ممکن نیست، در شرایط دیگری، مشابه آن را خلق کند؛ اما همین اثر وقتی چاپ و تکثیر شود، به یک «کالای فرهنگی» تبدیل میشود.
از طرف دیگر میزان بالای واردات کالاهای بخش کودک تهدید فرهنگی جدی برای کشور است که موجب ایجاد فاصله بین فرهنگ اسلامی و انقلابی و نسل جدید کشور می شود لذا مسئولان و فعالان فرهنگی نسبت به رشد و توسعه تولیدات مورد نیاز بخش کودک و کنترل واردات این محصولات باید اقدامی جدی داشته باشند و نسبت به تالیف کتاب برای کودکان اقدام شود.
حمایت و خرید تولید محصولات فرهنگی داخلی مزایای بسیار زیادی در ابعاد مختلفی را برای کشور ایجاد می کند، از جمله:
ایجاد اقتصاد مقاوم چرخه ای: تمامی نهادهای اقتصادی با مصرفکنندگان محصولات و تامینکنندگان نیازهای ورودی، پیوند اقتصادی دارند. این ارتباط دو سویه، با ایجاد شبکه ارتباطی بین نهادهای مختلف اقتصاد، موجب رشد فعالیت اقتصادی محلی و در نتیجه رشد کلی اقتصاد ملی می شود.
افزایش اشتغال و کاهش بیکاری: با توجه به پیوند اقتصادی بین تولیدکننده و مصرفکننده، تقاضا برای منابع نیروی کار محلی ایجاد می گردد.
کاهش فعالیت های بازارهای موازی: بخش عمده ای از کالاهای مصرفی وارداتی، وسایل نقلیه و حتی برخی از مواد اولیه، از طریق بازار غیرقانونی موازی ارز خارجی تامین میشود. مصرف تولیدات داخلی این بازارهای مخرب موازی را کنترل خواهد کرد.
افزایش قدرت ارز ملی: قدرت هر ارز در برابر ارزهای جهان عمدتا تابعی از تعادل تراز پرداختی آن است. لذا با مصرف کالاهای محلی، ایجاد ذخایر ارز خارجی برای حمایت از موقعیت تراز پرداخت کشور تسهیل می گردد.
کاهش هزینه تولید واحد (اقتصاد مقیاس): معمولا با افزایش مقیاس تولید، هزینه هر واحد تولیدشده از لحاظ اقتصادی پایین تر خواهد بود. علاوه بر این، تولید در مقیاس بالا شرایط را برای سرمایه گذاری بیشتر تولیدکنندگان فراهم می کند. بنابراین، حمایت از مصرف کالاهای محلی باعث افزایش بهرهوری ظرفیت و کاهش هزینه های تولید برای صنایع محلی می شود.
چشم انداز رشد اقتصادی بالا: مصرف کالاهای تولیدی محلی و درونی سازی تقاضا بر بهره وری ظرفیت و در نتیجه رشد اقتصادی و توسعه ملی تاثیر گذار است.
تضمین کیفیت: امکان نظارت بر واردات افراطی کار دشواری است، در صورتی که با مصرف کالاهای تولید داخلی می توان به ایجاد و نظارت بر استانداردهای تضمین کیفیت به نفع رفاه مصرف کنندگان محلی کمک کرد.
ثبات قیمت: حجم قابل توجهی از مواد مصرفی، وسایل نقلیه و مواد اولیه وارداتی از بازار موازی تامین می شوند. در این بازار، قیمت ها بیش از حد غیرواقعی تعیین می شوند و تولیدکنندگان محلی نیز، به منظور جلوگیری از کاهش مصرف کنندگان، قیمت را با بازار موازی هم تراز می کنند. اما با مصرف تولیدات داخلی این تغییرات قیمت قابل کنترل می گردد.
به هر ترتیب دستگاه ها و شرکت های دولتی نقش مهمی در حمایت از تولید و رونق اقتصاد ملی دارند. قدم اول برای حمایت از کسب و کارهای داخلی و ملزم کردن دستگاه های دولتی برای خرید کالای داخلی، قانون گذاری است.
|