خوزنا:
رئیس مرکز بهداشت خوزستان معتقد است که مشکلات عدیده ای در هر دو سیستم فاضلاب وجود دارد و متأسفانه خوب هم مدیریت نمی شوند؛ متأسفانه شاهد سرریز فاضلاب ها و عدم لایروبی به موقع جوی های روباز هستیم که این مسئله تهدید بزرگی برای سلامتی عموم محسوب می شود.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست خوزستان در گفتگو با خبرنگار خوزنا در خصوص اقدامات محیط زیست برای ساماندهی فاضلاب های ورودی به کارون اظهار می کند: منابع آلوده کننده به بخش های مختلفی از جمله سه حوزه فاضلاب های شهری و روستایی، فاضلاب بهداشتی و زهابی کشاورزی و پسماندهای صنعتی تقسیم می شوند که در هر سه حوزه کارهای زیای صورت گرفته است.
لاهیجان زاده ادامه می دهد: برای تعیین سهم هر کدام از این آلوده کننده ها در حوزه رودخانه های کارون و دز مطالعات جامعی انجام و سهم ها نیز مشخص شده است.
وی عنوان می کند: پروژه هایی نیز با همکاری دستگاه های متولی پیش بینی شده به خصوص در بخش فاضلاب های انسانی که با همکاری مستقیم شرکت های آب و فاضلاب طرح های کنترلی تهیه و اجرا شده است.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست خوزستان تصریح می کند: در حوزه کشاورزی نیز برای زهاب های کشاورزی با همکاری سازمان آب و برق و جهادکشاورزی پروژه هایی پیش بینی شد؛ همچنین در حوزه فاضلاب های صنعتی نیز با هماهنگی بخش صنعت استان برنامه ریزی هایی صورت گرفته است.
لاهیجان زاده اضافه می کند: در نهایت سهم تمام این آلایندگی ها در ایجاد آلودگی تعیین و در سال 95 هم به شورای عالی آب ارائه شد؛ بعد از برگزاری جلسات تخصصی و اصلی در وزارت نیرو و سازمان حفاظت از محیط زیست نهایتا در زمستان همان سال اجرایی شدن پروژه های از پیش تعیین شده در این راستا با اعتباری بالغ بر 800 میلیارد تومان به تصویب شورای عالی آب رسید.
وی خبر می دهد: برای اجرایی پروژه ها یک ردیف اعتباری خاص کاهش آلودگی رودخانه های کارون در مجلس به تصویب رسید، در همان سال اول (95) سهم برداشت ۱۰۰ میلیارد تومانی برای استان درنظر گرفته شده بود.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست خوزستان در پایان می گوید: اختصاص اعتبارات برای پروژه های فوق با مصوبه هیئت دولت در فرودین سال گذشته همزمان شد که در این مصوبه اعتبارات چند هزار میلیارد تومانی برای طرح های آب و فاضلاب خوزستان تخصیص و مسئولان ذیربط نیز پروژه ها را با سرعت خوبی شروع به اجرا کردند.
یکی از فعالان محیط زیست خوزستان نیز در گفتگو با خبرنگار خوزنا در خصوص اثرات فاضلاب و علت رهاسازی فاضلاب بیان می کند: برگشت فاضلاب به طبیعت یا استفاده مجدد از آن یک رویه معمول در جهان است اما با توجه به آلودگی های حاصل از فاضلاب شهری و یا صنعتی باید تصفیه شود.
سارا اردو ادامه می دهد: آلودگی های بهداشتی و زیست محیطی فاضلاب باید اول به طور کامل حذف و بعد مورد استفاده مجدد قرار بگیرد؛ اگر فاضلاب به طور صحیحی تصفیه شود، قابلیت بازگشت به رودخانه ها را دارد.

وی در پایان می گوید: اما اگر فاضلاب بدون تصفیه استاندارد وارد چرخه آبی روزخانه ها شود، قطعا باعث آلودگی محیط زیست رودخانه و نابودی اکوسیستم آن می شود.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان نیز در گفتگو با خبرنگار خوزنا در خصوص اقدامات بهداشت درباره عواقب بهداشتی فاضلاب ها و بیماری های حاصل از فاضلاب اظهار می کند: در بهداشت موارد خطر گزارش و پیگیری های لازم را انجام می دهیم.
سلمان زاده با اشاره به اینکه فاضلاب ها به دو نوع روباز یا زیرزمینی تقسیم بندی می شوند، ادامه داد: فاضلاب های روباز در حیطه شهرداری و فاضلاب های زیرزمینی در حیطه آب و فاضلاب هستند؛ در خصوص فاضلاب های روباز که همیشه این انتظار را از شهرداری داریم تا به صورت فصلی آنها را لایروبی و آهک پاشی کند چون میتواند منشأ انتقال بسیاری از بیماری ها از جمله میکروب های وبا یا التور باشند.
وی یادآور می شود: در خصوص فاضلاب زیر زمینی در مواردی که تعویض فاضلاب صورت می گیرد، قاعدتا مشکلاتی از سوی مردم گزارش می شود که این موارد را سریع به اداره آب و فاضلاب اعلام می کنیم تا آنها را برطرف کنند.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان انتقاد می کند: مشکلات عدیده ای در هر دو سیستم فاضلاب وجود دارد و متأسفانه خوب هم مدیریت نمی شوند؛ متأسفانه شاهد سرریز فاضلاب ها و عدم لایروبی به موقع جوی های روباز هستیم که این مسئله تهدید بزرگی برای سلامتی عموم محسوب می شود.
سلمان زاده در خصوص اینکه چه نوع بیمارهایی بر اثر آلودگی آب به انسان منتقل می شود، عنوان می کند: انواع میکروب ها قابلیت انتقال از طریق آب به انسان را دارند؛ همچنین با توجه به فرسودگی شبکه توزیع آب و مشکلات شبکه فاضلاب همواره انتقال آلودگی آب از طریق فاضلاب وجود دارد.
وی در پایان اظهار می کند: ویروس های مختلفی از جمله هپاتیت E، هپاتیت A و انگل یا انواع میکروب های باکسی ها مثل ایبولای، شگیلا و التور از طریق آب به انسان منتقل می شوند.
در این بین یکی از شهروندان اهوازی از علت مشکل ورود فاضلاب به کارون می گوید: هر وقت از کنار کارون رد شویم، بوی نامطلوب فاضلاب حالمان را بد می کند.

این شهروند با گلایه از وضعیت دردناک آب و فاضلاب ادامه می دهد: ورود فاضلاب باعث آلوده شدن آب شده و در تأمین آب مورد نیازمان هم دچار مشکل هستیم؛ هرزگاهی اول صبح وقتی از خواب بیدار شویم باید لوله را چند دقیقه باز بگذاریم تا بوی متعفن فاضلاب از بین برود.
وی در بیان مشکلات می گوید: چندین باری که به پزشک مراجعه کردم، علت بیماری خود و دخترم را آلودگی آب اعلام کرد؛ دیگر از پس هزینه های بسیار درمان که در توان و وسع بنده نیست، برنمی آیم.
این شهروند با گلایه از اینکه آب فعلی حتی برای حیوانات هم ضرر دارد، چه برسد به آدم ها بیان می کند: چندین باررآب را برای آبفا و بهداشت بردم ولی فایده نداشته و تاکنون رسیدگی جدی نشده است.
این شهروند تقاضا می کند: ازمسئولان خواهش می کنم به ما نیز خیلی جدی تر فکر کنند.
گزارش_شــیــریـن ســـالـمی
|