به گزارش خوزنا، روغن یکی از لازمههای طبخ غذا و به کار انداختن اندامهای مختلف بدن است و به اصطلاح گردش کار بدن را روی غلتک میاندازد.
در چند سال اخیر که کشور ما با تحریمها مواجه شده با خودکفایی در بخش کشاورزی، تولید روغن با استفاده از افزایش تولید دانههای روغنی بیشتر مورد توجه قرار گرفته و اراضی کشاورزی و مناطقی که در این زمینه مستعد بودند بیش از پیش به تولید این محصول گران روی آوردهاند.
برخی از شهرستانهای این استان با وجود همه ظرفیتها و قابلیتهایی که بدون اطلاع در زمینه کشت دانههای روغنی داشتند هیچگاه در این زمینه اقدامی اجرایی نکرده بودند. این موضوع اما امروزه بسیاری از کشاورزان را برای کشت و کار در این راستا تشویق کرده و البته گرانی این نوع محصول بسیاری را نیز به وجد آورده است.

اما خوشبختانه با توجه به شرایط خاص آب و هوایی، کشت این نوع محصول در شهرهای شمالی استان در حال پویاییست.
کلزا و کنجد و خردل از جمله این دانهها هستند که امروزه در تولید روغنهای مختلف گیاهی به کار گرفته میشوند و ما را به سوی خودکفایی در تولید روغن و جبران کمبودهای موجود در این زمینه سوق میدهند.
این روند را در برخی شهرهای استان بررسی کردهایم که در زیر به اختصار آن را خواهید خواند.
افزایش کشت کلزا در بهبهان
مدیرکل جهادکشاورزی بهبهان گفت: یک سوم سطح زیر کشت شهرستان بهبهان به کلزا اختصاص داده می شود.
به گزارش خوزنا،کامبیز محسنی از افزایش کشت کلزا در بهبهان خبر داد و گفت: امید است بتوان یک سوم سطح زیر کشت را به این محصول اختصاص داد به طوری که تناوب زراعی تا حد مطلوبی در شهرستان اجرا شده باشد.
محسنی در ادامه به میزان سطح کشت بهبهان در دوسال اخیر اشاره کرد و گفت: در سال ۹۵ سطح زیر کشت حدود ۱۰۰ تا ۲۵۰ هکتار بوده که باتولید ۲هزار و ۷۰۰ تن کلزا همراه بوده است.
وی یکی از مشکلات اصلی کشت کلزا را در زمان برداشت عنوان کرد و افزود: تعیین زمان برداشت کلزا از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا میزان عملکرد و کیفیت روغن استحصالی بستگی به برداشت به موقع دارد. نبودن هد مخصوص کلزا در منطقه از مشکلات اصلی بود که با تامین اعتبار صندوق این مهم هم تا حدودی برطرف شد.
محسنی با بیان اینکه تولید محصول کلزا نسبت به سال های گذشته افرایش تولید و ارزش داشته بیان کرد: سال گذشته در شهرستان بهبهان ۲ هزار و ۷۵۰ هکتار سطح زیر کشت کلزا وجود داشته که منجر به تولید ۵ هزار ۹۸۰ تن شده است.
وی افزود: با همت کشاورزان در سال جاری سقف کشت به ۶ هزار هکتار رسیده است که پیش بینی می شود ۱۸ هزار تن کلزا تولید شود.
محسنی عنوان کرد: بیشترین عملکرد در سال گذشته ۴ تن و ۲۰۰ کیلو در هکتار و متوسط تولید شهرستان ۲هزار ۳۰۰ کیلو در هکتار بوده است.
وی ادامه داد:استان خوزستان رتبه اول تولید دانه روغنی کنجد را در کشور دارد و استانهای فارس ،کرمان و سیستان و بلوچستان رتبه های بعدی را در تولید دانه های روغنی پس ازخوزستان دارند.
محسنی در ادامه با اشاره به فواید کشت کلزا اظهار کرد: کشت این محصول با صرفه اقتصادی همراه است و در سالهای بعد با قرار گرفتن در تناوب تولید سبب افزایش تولید محصول و کاهش هزینه اجرای عملیات زراعت می شود.
محسنی اضافه کرد: کشت دانه های روغنی از جمله کلزا از برنامه های وزارت جهاد کشاورزی برای خودکفایی در تولید روغن خوراکی در برنامه ششم توسعه قرار دارد تا با تلاش کشاورزان و حمایت دستگاه های کشور از چالش های جدی تولید دانه های روغنی و تولید روغن خوراکی خارج شود.
وی افزود: همچنین کشت کلزا باعث تهیه زمینی می شود که می تواند برای کشت بعدی مفید باشد و این باعث انگیزه کشاورزان برای افزایش سطح زیر کشت است.

فضای کافی برای خرید محصول نیست
مدیر کل جهاد کشاورزی بهبهان خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه سطح زیر کشت بیشتر از گنجایش مکان خرید محصول است در زمان برداشت با مشکل فضای انبار و خرید مواجه می شویم.
وی افزود: رایزنی ها برای حل این مشکل در حال انجام است و با توجه به نزدیکی به شهرستان گچساران امید است بتوان از ظرفیت این شهرستان در این خصوص استفاده کرد.
وی شهرستانهای اهواز، شوش، بهبهان، دزفول، هندیجان، اندیمشک و رامـهرمز را در کشت دانههای روغنی بسیار مستعد معرفی کرد و ادامه داد: کشت دانههای روغنی برای تناوب زراعی و حاصلخیزی خاک نیز بسیار موثر است.
محسنی در پایان با اشاره به مشکلات بیمه کشاورزان گفت: بیمه کشاورزان انجام شده ولی متاسفانه ماهیت کلی بیمه کشاورزان به این صورت است که نمی تواند جبران کننده خسارت محصول باشد.
این ظرفیت با وجود همه اقدامات صورت گرفته باز هم جای کار دارد و میتواند درآمدزایی مطلوبتری را نصیب استان و کشاورزان کند که تنها سرمایهگذاری و برنامهریزی منظم در این زمینه میتواند بیش از پیش کارخانجات روغنی کشور را متوجه خوزستان کند.

|