خوزنا :
یک استاد حوزه علمیه خوزستان با تشریح تنگناهای امام جواد علیه السلام از جهت
امکان ارتباطی با شیعیان به دلیل نظارت شدید خلفای عباسی گفت: 《ارتباط امام جواد علیه السلام با شیعیان، بیشتر از طریق وکلا یعنی نمایندگان و کارگزاران و به شکل نامهنگاری انجام میگرفت. سازمان وکالت امام در نقاط مختلف گسترده بود؛ در اهواز، همدان، سیستان، رى، بصره، واسط، بغداد...و مراکز شیعیان؛ کوفه و قم))
حجت الاسلا و المسلمین رضا حیدری با اشاره به اینکه شمار راویان و اصحاب امام جواد کم نیستند به طوری که محققان، عدد آنها را از صد و چند نفر تا دویست و چند نفر ذکر کرده اند به ذکر نام برخی از ایشان پرداخت و گفت:《 افراد بزرگی مثل؛ بزنطی و برقی و صفوان بن یحیی و عبدالعظیم حسنی و حسین بن سعید اهوازی و برادرش حسن بن سعید اهوازی، ابراهیم بن مهزیار اهوازی، یعقوب بن اسحاق اهوازی معروف به ابن سکیت و محمد بن ابراهیم حضینی و اهوازی های دیگر از جمله آن راویان و اصحاب هستند. البته در میان آن وکیلان، علی بن مهزیار اهوازی جایگاه ویژه ای نزد امام داشته است.
این پژوهشگر و نویسنده حوزوی با اشاره به نامه امام جواد ع خطاب به علی بن مهزیار و ذکر آدرس متن این نامه در کتاب 《الغیبة》شیخ طوسی و 《بحار الأنوار》علامه مجلسی به قرائت و توضیح متن نامه پرداخت:
《یا علیّ! أحسنَ الله جزاک و أسکَنک جنّته و منعک من الخزی فی الدنیا و الآخرة و حشرک الله معنا. یا علیّ قد بَلوتک و خیرتک فی النصیحة و الطاعة و الخدمة و التوقیر و القیام بما یجب علیک. فلو قلت انی لم أر مثلک لرجوت أن أکون صادقاً فجزاک الله جنان الفردوس نزلاً فما خفی علی مقامک و لا خدمتک فی الحَرّ و البَرد، فی اللیل و النهار فأسأل الله إذا جمع الخلائق للقیامة أن یحبوک برحمته تغتبط بها انّه سمیع الدعاء.
حیدری در بیان ترجمه و توضیح متن گفت : 《امام می فرماید: تو را به خیرخواهی و نُصح و اطاعت و خدمت و وقار و انجام آنچه واجب است آزمودم، اگر بگویم مانند تو را در میان اصحاب ندیده ام، امیدوارم راستگو باشم )).
دعای امام برای او این است که: "خداوند جزای اعمال نیک تو را بهشت برین قرار دهد". در ابتدا و وسط و انتهای نامه، این دعا را دارد. امام در ادامهی نامه می فرماید؛ "البته مقام تو بر ما پنهان نیست و خدمت تو هم پوشیده نیست که در سرما و گرما و شب و روز به واجبات قیام کردی ".
در این متن امام تعابیری دارند که نشاندهنده منزلت و علوّ مقام این راوی است. لذا همانطور که نجاشی در رجالش ذکر کرده است: آن حضرت در بزرگداشت علی بن مهزیار عنایت ویژه ای داشته اند》
این پژوهشگر و استاد سطوح عالی حوزه که در تاریخ 17/۰۳/403شب شهادت امام محمد تقی، جواد الائمه در دارالعلم آیت الله بهبهانی اهواز سخن می گفت در بخشهای دیگر سخنان خود به تشریح اوضاع اجتماعی دوران امامت هفده ساله آن امام همام و ذکر برخی مناقب و ویژگی ها پرداخت.
|