خوزنا :
نصیبه نوروزی خبرنگار خوزنا:
زندگی انسان به نفس کشیدن است و نفس کشیدن، هوای پاک و سالم میخواهد. آلودگی هوا مساوی است با کاهش کیفیت زندگی، بیماری ها و افزایش مرگ و میر. بحران آلودگی هوا یک بحران جهانی است اما در کشورهای مختلف برای مقابله با این بحران چاره اندیشی ها و اقداماتی شده است. این بحران سالهاست که زندگی مردم خوزستان به ویژه اهواز و جنوب این استان را مختل کرده و سلامتی آنها را به خطر انداخته است. واکنش های پراکنده مسئولان و یکی سری اقدامات مقطعی معضل را حل نمی کند و بحران همچنان باقی است.
در سال های گذشته این بحران در ماههای سرد سال به دلیل پدیده وارونگی و تجمیع گازهای گلخانه ای در استان ما به اوج می رسید اما در سالهای اخیر این آلودگی ها در ماههای گرم سال هم خود را نشان می دهد.
بر آن شدیم تا در این زمینه بیش از پیش روشنگری و مطالبه گری کنیم لذا متن سخنرانی یکی از علمای خوزستان که در ششم مردادماه در پی واژگونی تانکر حامل سوخت آلاینده مازوت انجام شده و در همان روزها در کانال های مجازی منتشر شده است را بازنشر می کنیم.
متن منتشر شده از سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین رضا حیدری، مجتهدی از حوزه علمیه خوزستان، محقق، مؤلف و مدرس سطوح عالی حوزه با پیشینه سالها فعالیت اجتماعی فرهنگی در عرصه های دانشگاهی و جوانان درباره آلاینده های محیط زیست در تاریخ ششم مرداد را بخوانید:
روز جمعه در خبرها آمد که یک تانکر حامل مازوت در جاده کمربندی اهواز واژگون شده و محموله به زمین ریخته. عصر یکی از سایتهای خبری مهم کشور تماس گرفت و درباره خطرات مازوت سوزی در صنعت و نیروگاهها مطالبی گفت و خواست که یک مصاحبه ای داشته باشد و من بحث فقهی و دینی درباره آلودگی محیط زیست داشته باشم.
من آنها را به مصاحبه ای که ۳۰ ماه پیش با یک سایت داشتم ارجاع دادم و گفتم همان را بازنشر کنید یا با تریبون دارها و مسولان اهواز مصاحبه کنید؛ نماینده های مجلس، شورای شهر، خبرگان، نماینده ولی فقیه، امام جمعه های موقت اهواز، استاندار و فرماندار و ... گفتم بپرسید که آن تانکر این سوخت پرضرر را برای نیروگاه می برده یا کارخانه؟ مگر استفاده از مازوت برای تولید حرارت در صنعت یا نیروگاه برق ممنوع نیست؟ غیر از این تانکر که چپ شد روزانه چند تانکر دیگر در این مسیر تردد دارند و ما به دلیل چپ نشدن! از آنها مطلع نمیشویم؟ بپرسید آیا محیط زیست و هوا از انفال نیست؟ حفاظت از آن برعهده چه کسی است؟. ...
گفتند: آن مصاحبهی شما را دیده ایم و برای همین با شما تماس گرفتیم. این صاحبان تریبون که نام بردید هیچ انتقادی تا به حال نداشته اند و مسئولان هم که همه چیز را مدام تکذیب می کنند مگر اینکه مثل این مورد، حقیقت آشکار شود.
حالا آن خبرنگار تهران نشین دنبال سوژه مازوت بود اما ما که در اهواز زندگی می کنیم باید به همه آلاینده های جوی حساس باشیم. شما نمازگزاران باید این درخواست را از صاحبان تریبون و آنها که میکروفن شان روشن است داشته باشید که دست کم بگویند این مشکل را. مشکل آلودگی هوای اهواز فقط مربوط به مازوت سوزی نیست، تخلیه غیراصولی زبالهها در صفیره که از قضا همین چند روز پیش باز هم آتش سوزی داشت و اطفای حریق روزها طول کشید. ورود فاضلاب از نقاط مختلف اهواز به کارون همچنان ادامه دارد، ناوگان حمل و نقل شهری غیر استاندارد و فرسوده است، زباله های بیمارستانی، فلرهای نفتی در اطراف اهواز، توزیع بنزین غیر استاندارد در اهواز! سوزاندن نیشکر، بالازدگی فاضلاب شهری در حالی که این بیماری جدید هم در حال گسترش است... خب چرا باید اینطور باشد و از آن مهمتر چرا هیچ صدایی از صاحبان تریبون بیرون نمی آید!؟ چرا هیچ مسئولی برای کم کاری و ترک فعل بازخواست نمی شود؟
گاهی می گویند ناچاریم از مازوت برای سوخت نیروگاههای برق یا کارخانه ها استفاده کنیم بخاطر کمبود گاز. کارشناسان می گویند ناترازی برق، امسال بیشتر از سال قبل شده و اگر تدبیری برای تولید برق نشود در سال آینده بیشتر هم خواهد شد این ناترازی با سوزاندن مازوت یا تعطیل کردن و کم کردن ساعت کار حل نمی شود باید فکر اساسی کنند.
وضعیت آلاینده ها به کنار، لا اقل به فکر درختکاری و فضای سبز باشید. ببینید سرانه فضای سبز اهواز چه قدر است و در سایر شهرها مثل قم چقدر است؟ درختها و چمن پارکهای بلوار ساحلی در کنار رودخانه دائمی کارون مشکل آبرسانی دارند. اینکه دیگر به تحریمها مربوط نیست. این از کم کاری مسئولان است. کم کاریهای مسئولان و این ناکارآمدی های در نگاه جوانها به پای نظام نوشته می شود لذا باید مطالبه کرد تا کارها انجام شود.
نظام ما از قوی ترین پشتوانه های تئوریک و مبانی نظری برخوردار است اما اگر در وادی عمل و زندگی مردم کارآمد ظاهر نشود ما نخواهیم توانست در مقابل نسل جدید دهه هشتاد و نود از حقانیت آن دفاع کنیم. این جوان می پرسد و کشور خودش را مقایسه می کند با سایر کشورها.
حل مشکلات محیط زیستی نیازمند همکاری بخش های مختلف حاکمیت است؛ قوه مجریه، مقننه و قضائیه و سایر بخشها باید همسو عمل کنند. متاسفانه برخی مسئولان ما تا در زمینه آلودگی محیط زیست خبری منتشر شود آن را تکذیب می کنند و اگر انتشار ادامه پیدا کرد آن را توطئه دشمن و منتشر کننده را با برچسب ضدیت با نظام اسلامی متهم می کنند. در واقع پشت این ارزشها سنگر می گیرند. یعنی از خودشان دفاع می کنند به قیمت دشمن تراشی برای نظام اسلامی! اینها مفاهیم مقدس را سپر بلای خود می کنند در حالیکه اگر در دعوی انقلابی گری و ولائی بودن، صادق بودند خود را سپر بلای نظام اسلامی میکردند و مسئولیت کم کاریهار خود را به عهده می گرفتند.
گفتن امثال من تاثیر چندانی ندارد چون عنوانی و مصونیتی ندارم لذا شما باید از خطیب نماز جمعه و نماینده ولی فقیه و نمایندگان مجلس و خبرگانی ها و سایر کسانی که عنوانی و بلندگویی دارند و مصونیت نسبی دارند بخواهید که بحث آلودگی را فریاد بزنند. گفتن آنها موثر است. سلامتی بچه های ما و خود ما در معرض خطر است، تریبون نماز جمعه اهواز که فقط جای گفتن ضرورت فرزند آوری نیست باید از خطرات آلودگی هوا هم بگویند. آلوده کردن هوا و تخریب محیط زیست حرام شرعی و ممنوع عقلی است. کاش آمار بیماری های ناشی از آلودگی را منتشر می کردند تا بدانید چه خبر است. این را از باب امر به معروف انجام دهید.
|