صفحه اول     تماس با ما     پیوندها     درباره ما  
جمعه، 14 اردیبهشت 1403 - 17:14   
  تازه ترین اخبار:  
 پربازدیدترین اخبار
  برگزاری دوازدهمین کارگاه بین‌المللی تئوری اطلاعات و مخابرات با حمایت همراه اول
  فصل نوینی از تعاملات اقتصادی ایران و امارات رقم می‌خورد
  فرصت توسعه صادرات ماشین‌آلات کشاورزی به ترکمنستان
  ایجاد کد تعرفه اختصاصی برای صادرات "گیوه"
  ضرورت توجه به حقوق و مسائل مادی معلمان
  تداوم رگبارهای پراکنده در خوزستان تا شنبه
  ثبت ۷۲ میلیمتر بارندگی در «حسینیه» اندیمشک
  یکی از مهمترین فعالیت ها بسیج سازندگی محرومیت زدایی است
  افزایش جذابیت صنعت نیروگاهی کشور برای بخش خصوصی
  آرمان ما گسترش اندیشه های ایرانی اسلامی است
  مرغداران وارد بازی مافیایی واردات مرغ نشوند
  تداوم بارش باران در خوزستان
  تغییر عناوین و حجم دروس مدارس برای اجرای برنامه‌های پرورشی
  شناسایی دو شهید خوزستانی پس از ۴۰ سال
 
 یادداشت
  اربعین؛ نمایش بزرگی از اقتدار و ظرفیت جامعه اسلامی
  عامل موفقیت دکترین نظامی کشور چیست؟
  لزوم مبارزه با مبانی دیکته شده غربی ها
  عشق و ارادت علامه امینی به مولا علی (ع)
  صحابه در رکاب حسین (ع)
  جامعه‌شناسی دینی و دیوار کوتاهش!
  از (( سنگ نگاره ها )) تا فضای مجازی
  *پارک بی بی مریم ایذه تفریگاه یا قتلگاه؟
  راز لوح پاشی و عنوان بخشی به عبدالباقی چه بود !
  زوج رئیسی و رضایی، عصر جدیدی را در عبور دولت از تفکرات اقتصادی نئولیبرال رقم می زند
 
 گزارش
  دست دلالان از قیمت گذاری برنج کوتاه می‌شود
  آمایش سرزمین در برنامه هفتم مورد توجه قرار گیرد
  آیین نکوداشت استاد زال پور در دزفول برگزار گردید
  قطع آب کرخه در ۱۰ هزار هکتار زمین‌ کشاورزی دشت‌آزادگان
  پیاز به نرخ دلار و خرمایی که به دهان خارجی‌ها شیرین است
  آهوی ریم در دام بی تدبیری!
  فاضلاب شهری؛ بزرگترین تهدید سلامتی انسان
  از زالودرمانی تا فواید بسیار آن
  سد گتوند بلای جان کشاورزی در خوزستان
  نشست هیئت علمی موسسه ی زبان خوزی گویش(دزفولی/شوشتری) برگزار گردید
 
 وب گردی
- اندازه متن: + -  کد خبر: 35162صفحه نخست » آخرین اخبار چهارشنبه، 5 شهریور 1393 - 17:11
سکوت تالاب میانگران و زوال تدریجی یک رؤیا در ایذه
  

تالاب بین‌المللی میانگران ایذه، به آرامی در حال به پایان رسیدن روزهای رؤیایی خود است.
 
به گزارش خبرگزاری فارس از خوزستان، تنها زیستگاه و سرپناه پرندگان بومی و مهاجر، جوندگان و سایر گونه‌های آبزی و دوزیست در دشت ایذه تالاب میانگران است که تخریب این زیستگاه صدمات جبران ناپذیری خواهد داشت و ضمن نابودی سرپناه این موجودات عواقب ناشی از آن در فاصله زمانی اندک به شهر نیز سرایت می‌کند.

درک این موضوع که تالاب میانگران به دلیل هم‌جواری با محیط زیست شهری و انسانی و رابطه متقابل این دو در یک اکوسیستم مشترک بسیار حائز اهمیت است، می‌تواند در راستای برنامه‌ریزی درست برای احیاء، ساماندهی و نجات آن مؤثر باشد و ضرورت درک اهمیت تالاب را می‌توان با برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای مسئولان و مردم تبیین کرد تا همگان بر اهمیت هر چه بیشتر تالاب میانگران آگاه‌تر شوند.

این موضوع وظیفه نهاد‌هایی چون محیط زیست، منابع طبیعی و جهاد کشاورزی بوده که می‌تواند با تعامل و همکاری با نهادهای آموزشی عمومی چون دانشگاه‌ها و آموزش‌و‌پرورش اتفاق بیفتد.

این آموزش‌ها باید عموم شهروندان، جامعه‌ کشاورزان، بهره‌برداران محلی و برخی مسئولان و کارشناسان نهاد‌هایی چون شهرداری، اداره آب و فاضلاب شهری را شامل شود چرا که برای نجات تالاب میانگران همگان مسئولیم به‌این دلیل که کمتر شهری در ایران یافت می‌شود که شرایط همجواری با تالاب را بدین شکل داشته باشد. آموزش‌ها می‌تواند در قالب همایش‌های علمی فرهنگی انجام و مزیت‌های تالاب به عموم مردم آموزش داده شود.

تالاب میانگران در نوع خود کم‌نظیر است، به طوری‌ که بدون استفاده از رودخانه‌های دائمی و تنها از طریق نزولات جوی تغذیه می‌شود، متاسفانه تنها تالاب مورد هجوم فاضلاب‌های شهری نیز بوده و آتش‌ زدن و خشکی سطح تالاب و جریان باد تمام ذرات گرد و غبار و بیماری‌زا را به سمت شهر روانه می‌کند.

* ضرورت هم‌گرایی دستگاه‌های مسئول برای حذف فاضلاب و ساماندهی تالاب / تعیین حریم

فاضلاب شهری نه تنها سلامت و اکوسیستم تالاب را رو به زوال و نیستی و در معرض تهدیدهای جدی قرار داده، بلکه سلامت مردم را تهدید می‌کند بنابر‌این جای دارد تا پس از سال‌ها کم توجهی ادارات مسئول چون، آب و فاضلاب شهری، شهرداری، محیط زیست و سایر دستگاه‌های مرتبط به شکل ویژه نسبت به حذف فاضلاب به تالاب رسیدگی شود.

یکی از اقدامات اساسی برای ساماندهی تالاب میانگران، تعیین حریم تالاب برای ایجاد یک پاسگاه تحقیقاتی حفاظتی و پایش روزانه برای گزارش هر نوع آتش‌سوزی در ماه‌های پرخطر و خشک و جلوگیری از زیاده‌خواهی افراد سود‌جو برای تصرف اراضی ملی و مبارزه با زمین‌خواری است.

* ورود فاضلاب به تالاب و تهدید جدی سلامت شهروندان

فاضلاب شهری و تجمع آن در آب راکد تالاب، سبب تولید انواع ویروس‌ها و انتشار آن توسط موجودات ناقل و حشرات و نیز از طریق گرد و غبار است که این موضوع با آتش زدن تالاب و از بین بردن پوشش گیاهی که نقش فیلتر را نیز دارند سبب انتشار سریع‌تر آن خواهد شد.

دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست ایذه در ارتباط با وضعیت این تالاب در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در ایذه اظهار داشت: آتش‌سوزی در تالاب میانگران در حالی به وقوع پیوست که اداره محیط زیست که در نزدیکی این تالاب بوده و پس از هشت ساعت که آتش سوزی تالاب به اوج خود رسید آن هم توسط نهادهای مردمی مطلع شد.

هژیر کیانی افزود: هر‌چند با ضعف امکانات اطفای حریق و بی‌تفاوتی مردم نسبت به اهمیت این تالاب که حالا بخشی نیمه‌جان از آن باقی‌مانده و در میان فاضلاب‌های شهری نفس تالاب میانگران به شماره افتاده است.

وی تصریح کرد: بیش از یک هزار هکتار از تالاب میانگران با همه‌ موجودات زنده‌ آن و تنوع گونه‌های گیاهی‌اش در مقابل دیدگان هزاران نفر از ما ناباورانه و غریبانه سوخت.

این دوست‌دار محیط زیست در ادامه ضرورت اجرایی شدن تفاهم‌نامه محیط زیست و دانشگاه پیام نور با حمایت فرمانداری شهرستان و تشکیل هرچه سریع‌تر کمیته ساماندهی و پایش تالاب میانگران را خواستار شد.

کیانی در پایان از مسئولان مرتبط خواست، تا با تجهیز اداره محیط زیست ایذه به دستگاه آتش‌نشانی و ایجاد گشت و مراقبت توسط اداره محیط زیست به شکل شبانه‌روز برای گزارش به موقع آتش‌سوزی‌های احتمالی اقدام تا از خطرات جبران ناپذیر کاسته شود.

* آتش زدن اراضی اطراف تالاب زیان‌ها و تهدید‌ها

طبق یافته‌های پژوهشگران، آتش ‌زدن اراضی کشاورزی سبب تخریب میکرو اورگانیسم‌های خاک و کاهش باروری زمین‌های کشاورزی برای سال‌های بعد خواهد شد و حرارت ایجاد شده سبب بر‌هم خوردن بافت خاک و حتی سبکی ذرات خاک و افزایش سرعت جابه‌جایی آن در هنگام وزش باد می‌شود، ضمن اینکه آتش زدن بقایای گیاهی منبع ارزان برای تغذیه دام‌ها را از بین می‌برد.

از آنجایی که این عمل سبب تخریب محیط زیست و به خطر افتادن سلامت محیط زیست شهری و انسانی در اطراف تالاب می‌شود، نیازمند انجام فعالیت‌های آموزشی و هشدار‌های لازم از طرف جهاد‌ کشاورزی به کشاورزان و حتی وضع قوانین بازدارنده در این زمینه است.

می‌توان با وضع قوانین بازدارنده و جریمه برای کسانی که اراضی را آتش می‌زنند از تخریب سرمایه‌های اکولوژیکی منطقه که طبق قانون متعلق به عموم مردم است جلوگیری کرد.

* نابودی زیستگاه هزاران نوع پرنده و موجود زنده در تالاب

تالاب میانگران سرپناه انواع مختلف پرندگان و موجوداتی بوده‌ است که اینک به دست انسان زیستگاه آنان به آتش کشیده شده و پرندگان مهاجری که هر ساله میهمان این سفره خدادادی بودند.

با دیدن این صحنه‌ دلخراش که در جغرافیای محیط زیست این تالاب یک فاجعه است نه تنها به حال خود خواهند گریست، بلکه به حال ما انسان‌های بی‌تفاوت خواهند گریست که با دست خود محیط زیست خود و نسل‌های آینده را نابود و برای تامین خواسته‌های خود بسیاری از موجودات را زنده در آتش می‌سوزانیم.

* انتقال خط اضطراری انتقال آب برای تامین حقابه و جبران کم آبی سال‌های خشک تالاب

انتقال آب از دریاچه کارون برای نجات تالاب میانگران و احیای آن می‌تواند دستاورد‌های بسیار مهمی برای این اکوسیستم مشترک انسانی شهری با تالاب داشته باشد.

آتش‌زدن تالاب و اراضی کشاورزی نه تنها محیط زیست را با خطر جدی مواجه کرده، بلکه یکی از منابع تغذیه دام‌های شهر را به نابودی کشانیده است که این موضوع اهمیت پیگرد قانونی و لزوم برخورد قانونی با عوامل این آتش‌سوزی را بیشتر می‌کند.

تحقیقات اولیه نشان داده، شرایط خاص دشت ایذه که حدود یک سوم آن را تالاب میانگران تشکیل می‌دهد و نزولات جوی ارتباط معنی‌داری با هم داشته باشد به گونه‌ای که نظر به عدم وجود کوه‌های مرتفع در حوزه تالاب و اراضی اطراف آن، رطوبت نسبی ایجاد شده تالاب سبب افزایش ریزش‌ها شود، بنابر‌این نگاهی به آمار بارش‌های دشت ایذه صرف‌نظر از خشکسالی‌هایی که وجود داشته نشان‌ دهنده تاثیر تالاب بر میزان بارش‌ها است.

* تلطیف هوای شهر

وسعت 3 هزار هکتاری تالاب نقش بسیار مهمی در تلطیف هوای شهر دارد، به گونه‌ای که کاهش وسعت آب تالاب در روز‌های اخیر و تنها سه روز پس از این فاجعه‌ی آتش سوزی سبب انتشار بوی تعفن از سمت تالاب به نیمی از شهر شد هر چند تحقیقات برای اثبات این موضوع ادامه دارد، اما نمی‌توانیم منکر نقش تالاب در تلطیف هوای شهر باشیم.

ضمن اینکه بادهای داغ و غالبی که از سمت تالاب می‌وزند و پیش از آن از دشت داغ و بی‌آب و علف ایذه در فصل تابستان می‌وزند، به عبور از روی سطح تالاب خنک‌تر شده و سپس از شهر عبور کرده و تخریب و خشکانیدن و آتش زدن تالاب و نی‌زارهای آن سبب افزایش گرمای محیط شهری نیز خواهد شد.

* اهمیت تحقیقات برای دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی / گردشگری و ایجاد اشتغال تالاب

تالاب میانگران و اکوسیستم خاص آن می‌تواند محیط بسیار مناسبی برای تحقیقات رشته‌های گوناگون دانشگاهی باشد که از بین رفتن تالاب محققین را از این کارگاه بزرگ علمی پژوهشی محروم می‌کند.

در حال حاضر تالاب در تغذیه دام‌های منطقه نقش مهمی را ایفا می‌کند، از طرف زیبایی منحصر به فرد آن به شهر ایذه هویت گردشگری خاص بخشیده است، به گونه‌ای که ایذه‌ بدون تالاب میانگران برای بسیاری از ما معنی و مفهوم زیبایی و گردشگری را نخواهد داشت و عموم مردمی که تالاب متعلق به همه‌ آنان است از این موضوع نگران خواهند شد.

با برنامه‌ریزی و ایجاد زیرساخت‌ها می‌توان گردشگری تالاب و ایجاد اشتغال پیرامون آن را به انجام رسانید.

* تاثیر منفی فاضلاب وارد شده به تالاب بر سفره آب‌های زیر زمینی

طبیعی ‌است که ورود عناصر خطرناک فاضلاب و فعالیت‌های ناشی از کشاورزی به‌ویژه کودهای شیمیایی و نیترات سبب نفوذ به اعماق زمین و آب‌های زیر زمینی ‌است، و چه‌بسا افزایش حفر چاه‌های آب آشامیدنی به‌دلیل کاهش منابع آبی زیر زمینی زمینه را برای ورود این عناصر به آب آشامیدنی مردم فراهم کند، هر چند طبق تحقیقات دانشگاه شهید‌بهشتی تهران در سال‌های گذشته وجود نیترات در آب آشامیدنی ایذه گزارش شده و حتی بالاتر از حد مجاز نیز بوده است.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
نظر
  مخاطب گرامی از انتشار نظرات تکراری و یا به زبانی غیر از فارسی و یا حاوی توهین معذوریم
  کد امنیتی:
 
 آخرین اخبار
  امکان ساخت ۴.۵ میلیون واحد مسکونی جدید در بافت‌های فرسوده
  رشد ۴۷ درصدی ترانزیت خارجی از مسیر ایران در فروردین‌ماه
  دستورالعمل‌ بهداشتی حج ۱۴۰۳ اعلام شد
  نیمی از مدارس کشور مربی پرورشی ندارند
  تاسیس موسسات هوشمند ترافیک در کشور
  خودداری از مصرف خودسرانه هرگونه قارچ خود رو در طبیعت
  امدادرسانی نجاتگران هلال احمر استان ایلام به ۵۴ نفر متاثر از سیل
  تعداد کودکان کار در پایتخت کاهش یافته است
  ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار دانش‌آموز غربالگری روانشناختی شده‌اند
  توصیه‌هایی به داوطلبان کنکور برای تأیید سوابق تحصیلی
  توافق ایران و امارات برای تقویت همکاری‌های تجاری
  امکان تامین نهاده دام و طیور با کشت فراسرزمینی
  یک‌ماه تا افتتاح بزرگترین کارخانه سرب و روی کشور
  کاهش قیمت نوبرانه‌ها تا پایان اردیبهشت
  تعاونی‌های صید و صیادی در سیستان و بلوچستان احیا می‌شوند
  صدور کارنامه رشدی تربیتی دانش‌آموزان؛ به زودی
  کد یکتا برای واحدهای صنفی اجباری است
  کشف مزرعه خشخاش در کاشمر
  اولین کتابخانه تخصصی ارتباطات در تبریز راه‌اندازی می‌شود
  فقر مکان‌های گردشگری در کلانشهر اراک
  امکان اعتراض برای دریافت سهام عدالت جاماندگان به وزارت رفاه
  هشدار درباره "افت درسی و ترک تحصیل" دانش‌آموزان
  صفرشدن تعرفه تجارت کالاها بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده
  عدم الزام فعالان حوزه طلا به ثبت همزمان صورتحساب الکترونیکی
  مشق عشق بر لوح سفید کودکان؛ چرا بانوان معلمی را ترجیح می‌دهند؟
  تأثیرات گوناگون تغییرات اقلیمی بر زندگی انسان
  یک درصد آسیبهای اجتماعی رفتارهای «پرخطر» هستند
  چرا بدن‌درد می‌گیریم؟
  ۷ میلیون مبتلا به دیابت در کشور
  جزییات درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال
  دزفول، دارای خاستگاه فرهنگی و تمدنی عمیق
  ورزش درمانی برای رفع کف پای صاف
  حفاظت از محیط‌زیست باید مردمی شود
  حمله موشکی از عراق به مقر موساد در تل آویو
  ترکیه همه روابط تجاری با تل‌آویو را تعلیق کرد
  تخلیه آبگرفتگی خیابان‌های اهواز با ۱۰۰ مکنده/
  آموزش و پرورش ما سربلند است
  تخریب و آبگرفتگی برخی منازل در آغاجاری
  خطرناک‌ترین استان‌های ایران در میزان «فرونشست»
  اگر خونتان غلیظ شده این راهکار‌ها را به کار بندید
  کشف شگفت‌انگیز سرنخ‌های ژنتیکی افسردگی
  صنایع غذایی رتبه دوم گردش مالی کشور را دارد
  افزون بر ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار فرصت شغلی جدید در کشور ایجاد شد
  کشاورزان بوشهری مراقبت‌های بعد از بارندگی در مزارع را جدی بگیرند
  زیرساخت‌های بندری استان بوشهر تقویت می‌شود
  ادامه آخرین اخبار
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
خوزنا شروع فعالیت: 1388
khoozna@gmail.com
پشتیبانی توسط: خبرافزار